Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 2002/10 side 237
Til eftertanke
H.C. Andersen om livets skæbnespil
H.C. Andersen
Livet er et skæbnespil, fortalte Martinus. Vi er på samme tid tilskuere og skuespillere i et evigt drama med skiftende scener fra de mest bloddryppende optrin til de mest strålende eventyr. Herom fortæller han i sin lille bog nr. 18. Også H.C. Andersen (f. 1805) var inde på disse tanker i sin humoristiske fortælling om en tur til fods mellem København og Amager. Mange indfald blandede sig i hans skildring undervejs:
 
"Hvem ved, om ikke alle de afdøde nu sidder og ser vort spil, og når vore roller er ude, kommer vi også hen imellem tilskuerne og ser efterkommerne spille det gamle drama i nye kostumer. Da vil vi vist betragte alt med ganske andre øjne end nu, hvor vi står på brædderne. Mange sorger og tårer bliver da for os, hvad barnets gråd over det sønderbrudte legetøj nu er for den ældre. Da ville vi vist erindre jordlivets sorger, således som vi nu husker vor barndoms; det smertelige er glemt; de enkelte sorte punkter tjener kun til at sætte baggrunden i et stærkere lys.
Det kunne være ganske interessant, blot engang sådan hvert tredje århundrede, at aflægge et lille besøg på Jorden for at se alle de forandringer, som kulisser og bagtæpper, dragter og repertoirer undergik. – Tit ville man da vist tro at kunne genkende den samme aktør, men fremtrådt i et nyt stykke, en ny dragt og ved andre dekorationer. Mangen scene ville vist ligne én i et ældre stykke, ja mangt et drama blot synes gennemset og afpasset efter tidens tarv. Et blik i historien viser os, at det altid har været således – og som det var, vil det blive".
 
Frit citeret efter H.C.Andersen: "Fodreise fra Holmens Canal til Østpynten af Amager i Aarene 1828 og 1829"