Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 2002/1 side 12
Refleksioner
Et nyt skolefag
af Carl Strøm Hansen
Carl Strøm Hansen
Når man siger Sokrates, ser de fleste for sig den græske statue af den store tænker.
Han sagde bl.a.:
Der er kun ét onde i verden, uvidenhed. Der er kun ét gode, visdom (praktiseret viden).
Hvad er det. der får masser af mennesker til at mene, at "det bliver aldrig anderledes. Der vil altid være konflikter og krige"?
Det er vel nok den manglende evne til at se og erkende, at udviklingen finder sted – på alle områder, om end den kan forekomme mange at gå langsomt.
Vi, der har det enorme gode at have kendskab til Martinus, ser udviklingen. Han har givet os overblikket, det overblik, der strækker sig bagud og fremover gennem mange liv.
Og utrættelig fortæller han om karmaloven. "Der kan ikke tilstøde et menneske noget, uden at det selv er den egentlige årsag". Eller: "Vi får kun den skæbne, vi selv har skabt årsagerne til".
Summen af kriminalitet synes at være stor. Og hvorfor? Er det ikke netop det, som Sokrates så allerede 300 år før Kristus, uvidenheden?
Og som Martinus siger: Vi bør blive medarbejdere på vor egen skæbne.
Når alle skoler verden over sender de store børn ud i livet, har man givet dem en vis ballast, kendskab til regning, skrivning, sprog, geografi osv.
Fik de en viden om karmaloven? Fik de lært om varsomheden med, hvad man gør? Et fag som etik bør være det vigtigste fag på alle skoler. Det bør indgå på alle klassetrin.
Det er selvsagt ikke uden problemer at føre tanken ud i livet. Det kræver kompetente lærere og gode lærebøger, der ikke agiterer for bestemte religionssynspunkter.
Faget ETIK vil netop udruste børn med den afgørende viden, de har brug for, når de så at sige "skifter" fra skolen og ud i det praktiske liv. "Det afgørende for et menneske er, hvad det kan nænne at gøre".
Hvilken ballast ville disse vise ord fra Martinus give os alle, ikke mindst i de helt unge år. At de ikke kan undgå at få virkning også på ernæringen verden over er klart.
Kloden kan brødføde 20-50 gange så mange mennesker, som der nu er, hvis man på markerne avlede menneskeføde i stedet for foder til dyrene.
Men – hindringerne for et sådant fag vil være store!
Religiøse bindinger og trosforestillinger vil nok bremse det, der for os andre synes logisk og gavnligt.
Men viden om karmaloven – om sæd og høst – er langt vigtigere end mobiltelefoner, videoapparater, CD-ere osv.
Viden er beskyttelse, åndelig styrke. Etik skal læres.