Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 2001/8 side 190
Notitser
Om begrebet "kosmologi"
"Martinus' analyser" er i tidens løb blevet betegnet som "Martinus Åndsvidenskab", "Martinus Kosmologi", "Martinus Verdensbillede" og "Det Tredje Testamente".
I Livets Bog 7, stk. 2658:40, skriver Martinus om den kommende verdensstat, at "Livsmysteriets Løsning: den allerhøjeste kosmologi eller åndsvidenskab er blevet en teoretisk selvfølgelighed for alle mennesker og en kosmisk selvoplevelse for en stærkt voksende gruppe mennesker". Martinus har altså allerede i 1960, hvor LB 7 udkom første gang, sat lighedstegn mellem begreberne "kosmologi" og "åndsvidenskab".
Mon begrebet "Martinus Kosmologi" er dukket op før 1960?
 
Men hvordan anvender man egentlig begrebet "kosmologi" andetsteds i samfundet? Som eksempel kan vi i Gyldendals Fremmedordbog (1987) læse om kosmologi:
"Tidligere: Metafysisk lære om verdensaltet".
"Nu: Studiet af universet som helhed, dets struktur og udvikling".
Jeg overværede i slutningen af februar 2001 et foredrag, hvor professor, dr. phil. Henrik Smith, medforfatter til bogen "Den Harmoniske Begejstring" (1999), fortalte om fysikerne Galileo Galilei, Isaac Newton og Albert Einstein. I denne forbindelse brugte Henrik Smith gentagne gange udtrykket "Kosmologien". Det mindede mig tydeligt om, at begrebet anvendes på en helt anden måde i naturvidenskabelige kredse end i Martinus-sammenhæng.
For øvrigt kan man i forskellige håndbøger, fx "Mystikkens Verden – Politikens Okkulte Leksikon" (1988) læse om "Okkult kosmologi", "Okkulte kosmologer" og "Glaciale kosmologer", hvor flere af de omtalte "Okkulte kosmologier" må betegnes som værende direkte uoverensstemmende med en stor del af den viden, som fysikerne og astronomerne nu besidder. Det kan man absolut ikke hævde om Martinus Kosmologi!
På bagsiden af programmet for "Martinus Center" samt på forsiden af mange af instituttets pjecer står nu "Martinus Kosmologi". Og på forsiden af Kosmos er begrebet anvendt på alle numre fra og med 1987.
Et par år før sin bortgang fik Martinus en stærk impuls om, at hele hans værk skulle hedde Det Tredie Testamente, og sandsynligvis vil dette udtryk efterhånden komme til mere og mere at afløse de fire andre betegnelser: "Martinus Åndsvidenskab", "Martinus Kosmologi", "Martinus Verdensbillede" og "Martinus' analyser".
Aage Hvolby
Hvor er der foredrag og studiekredse
Oplysninger om "mindedage" samt alle aktuelle lokale foredrag og studiekredse vedr. Martinus' kosmologi i hele landet kan fås ved henvendelse til:
Martinus Center
v/Hans Wittendorff
Mosevej 3, 7323 Give
e-mail:hwittendorff@post.tele.dk
www-martinusguiden.dk