Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1998/10 side 193
Kosmologi og verden
Dommedag er aflyst
 
 
I mange årtier har miljødebatten og synet på den globale fremtid været præget af pessimisme og angst. Fremtiden er det ukendte, og vi reagerer ofte negativt på det, som vi ikke er helt sikre på. Uanset hvad vi mener om fremtiden, bliver vi nødt til at forholde os til den, selv om der er meget få ting, vi ved med sikkerhed. Vi er opmærksomme på usikkerheden, men gør os samtidig en række antagelser om, hvad der er sandsynligt.
Økonomen Martin Ågerup har i sin bog "Dommedag er aflyst" påtaget sig rollen som forsvarer for fremtiden. Han tager udgangspunkt i enrække påstande, der i årevis har præget miljødebatten. Med faktuelle oplysninger forsøger han at tilbagevise anklagerne. Dommerne er hver enkelt læser. Martin Ågerup vil afsløre dommedagsprofeterne, og i bogen er der mange eksempler på, at deres spådomme ikke er blevet opfyldt. Bogen beskriver optimistisk den fremtid, der måske venter os i det næste århundrede.
Levevilkår for jordens befolkning
De, som beskæftiger sig med konkrete områder af fremtiden, vil ofte nå frem til, at der er flere mulige eller sandsynlige udviklingsforløb. Ved at konkludere kan der tegnes nogle store linier af, hvad vi kan forvente os af det 21. århundrede. Der er tale om overordnede tendenser, som vi kan være næsten sikre på.
Befolkningstilvæksten har været kraftig i det 20. århundrede. Siden 1950 er jordens befolkning mere end fordoblet og udgør i dag ca. 5.9 mia. mennesker. FN's befolkningsprognose er ofte blevet justeret, og tilvæksten nedskrives stadig. Antagelig topper jordens befolkning omkring midten af det 21. århundrede med ca. 10. mia. mennesker. Velstanden vil øges kraftigt i de i forvejen rige vestlige lande og moderat i Østen, bl.a. Kina og Indien, og fattigdom, som vi kender den i dag, vil i sidste halvdel af det 21. århundrede formodentlig blive helt afskaffet. Ved udgangen af det næste århundrede vil vore efterkommere være 7-12 gange rigere, end vi er i dag. En stadig større andel af vores indtægt vil gå til ikke-materielle forbrugsgoder som underholdning, undervisning og oplevelser, skriver Martin Ågerup.
Ressourcer og teknologi
Det globale energiforbrug vil fortsat vokse, men en stadig rigere og teknologisk mere avanceret verden vil på sigt kunne reducere energiforbruget, trods økonomisk vækst.
 
 
Energikilder som olie, kul, gas og atomkraft vil gradvist blive udkonkurreret af solenergi, som er den mest lovende alternative energikilde. I det 21. århundrede vil ny teknologi blive den afgørende drivkraft bag vores civilisations fortsatte velstand og fremgang. Det er sandsynligt, at de fire bærende teknologier, information-, gen-, materiale- og energiteknologi hver for sig, og især i samspil med hinanden, vil være drivkræfterne bag den samfundsmæssige forandring i de næste årtier. De nuværende kapacitetsproblemer i forbindelse med informationsteknologien vil være forbigående, og om ca. 20 år vil al kommunikation være næsten gratis. Bioteknologiens største gavnlige effekt bliver sandsynligvis inden for medicin og sygdomsbehandling. Genforskningen vil gøre os i stand til at udrydde sygdomme, som i dag er uhelbredelige, i første omgang er det arvelige sygdomme. Analyse af det enkelte menneskes gener vil kunne afsløre arvelige disponeringer, og dermed vil det være muligt at gøre en forebyggende indsats. Genteknologi vil danne grundlag for en ny landbrugsrevolution. F.eks. vil man kunne ændre nogle planters ernæringsværdi og gøre dem mere proteinholdige. Ligeledes vil man kunne gøre dem mindre følsomme over for tørke eller lave temperaturer, hvilket vil kunne forøge landbrugsarealet og vækstsæsonen. Ifølge Martin Ågerup vil den nye teknologi bidrage til, at udbuddet af fødevarer bliver billigere, bedre, sundere og mere varieret. I ernæringssammenhæng vil kødforbruget falde i de velstående lande som følge af heldbredsmæssige overvejelser eller holdninger, hvorimod der kan forventes en stigning af kødforbruget i den øvrige verden.
 

Plante tilført et fremmed gen
 
Miljø og natur
I den nærmeste fremtid vil de nuværende miljøproblemer være løst. Luften vi indånder vil fortsat blive renere, og vi vil have rigelig med økonomiske ressourcer til at sikre rent og sundt drikkevand. Et emne i den fremtidige miljødebat kunne være et problem som støj. Stadig større arealer vil blive udlagt som skov og natur pga. et mere effektivt landbrug, og på et tidspunkt i det 21. århundrede vil regnskovens areal være voksende. Det er mest rimeligt at forvente, at den teknologiske udvikling i det 21. århundrede vil gå endnu hurtigere end tidligere, og fremover kan vi forvente en ny revolutionerende teknologi og videnskab. Som en af USA's førende tænkere inden for økonomisk vækstteori, Paul Romer, udtrykker det: "Menneskets lange udviklingshistorie viser, at jo mere vi lærer og opdager, jo bedre bliver vi til at lære og opdage."
 
 
Den største trussel
Med til billedet af fremtiden hører desværre også krige, katastrofer og tragedier, men de vil ikke kunne stoppe menneskehedens fremskridt. Daværende præsident Francois Mitterand udtalte den 17-1-95 i Europa Parlamentet, at "nationalisme er krig. Krigen hører ikke blot fortiden til, den kan også gå hen og blive vores fremtid." Martin Ågerup slutter af med at skrive, at "politisk undertrykkelse, ustabilitet og væbnede konflikter er de største trusler, vi står over for. Derfor er det trist, at mange er optaget af pseudoproblemer som overbefolkning og drivhuseffekt. Det er en udbredt opfattelse, at vores nuværende levefod og levevis ikke er bæredygtig og ikke kan udbredes til hele verdens befolkning. Denne opfattelse kan ikke underbygges af fakta og observationer fra den virkelige verden. Det 21. århundrede bliver ikke til af sig selv. Tværtimod kræver fortsat fremgang entusiastisk og hårdt arbejde. Rigtigt lovende bliver fremtiden først, når vi begynder at tro på den. Når vi igen føler forandringens glæde og begejstringen over de videnskabelige og teknologiske opdagelser, som har været grundlaget for menneskehedens fremgang".
Dommedagsepoken
Mulighederne for at skabe en bedre verden er mangfoldig. Verdens problemer skyldes ikke mangel på materiel formåen, kundskab og viden, men derimod på en manglende evne til at ville gøre livet godt for alle. Med afsæt i kosmologien ligger den virkelige årsag til "alverdens trængsler" i vores ufærdige menneskelige tilstand. Selve begrebet dommedag dækker over en naturlig udvikling, som er en tidsepoke, hvor selviskheden og egoismen kulminerer (1). Dommedag er set i det perspektiv ikke aflyst, men ophører først, når den fejlagtige opfattelse af verdensbilledet og livslovene erkendes. Dommedags lidelser vil efterhånden give os "en ny himmel", hvilket er det samme som den højeste erkendelse af livet (2).
Martin Ågerup har en stærkt optimistisk holdning til videnskaben og fremtiden. Frem for at fokusere på skyggesiderne i f.eks. genteknologien, ser han de positive muligheder og ser håbefuld ind i det 21. århundrede. Selv om fremtiden også vil byde på lidelser og modstand, er livet så viseligt indrettet, at alt har en nytteværdi. Fremtiden er derfor ikke en trussel, men en spændende udfordring og en naturlig konsekvens af vores egen fortid og nutid.
Eigil Kristensen
Kilde:
Martin Ågerup. Dommedag er aflyst. Gyldendal.
1. Livets Bog 5, stk. 1653.
2. Livets Bog 2, stk. 417.