Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1998/3 side 42
Kommentar
 
Et spøgelse gik igennem Europa
 
Der går et spøgelse igennem Europa. Sådan indleder Marx og Engels det kommunistiske manifest fra 1848, som i disse dage runder de 150 år. Da Martinus i 1949 skrev artiklen på de næste sider, havde dette spøgelse huseret i godt 100 år. Og nu huserede det mere end nogen sinde. Verden var lige sluppet fri af Hitlers favntag og havde dermed set mere end nok til "stærke mænd". Men kommunismen kunne lokke med et program, som lød godt. Farvel til fattigdom og klassekamp. Det fik mange til at skrotte demokratiet for at komme hurtigt i mål med et bedre samfund.
Det er under indflydelse af disse udenrigspolitiske begivenheder, Martinus skriver. Det forunderlige er bare, at hvis man ikke ved det, så er det også lige meget. For det drejer sig ikke om hændelserne ude i verden, men om den atmosfære, der ulmer bag det hele. Martinus skriver historien – bag historien. Han skriver om alt det, man føler og fornemmer, hvis man har øjne at se med og ører at høre med. Og som altid nøjes han ikke med det, han sætter det også i system og udmønter det i evige principper. Dermed sikrer han sig, at hans artikler og bøger er lige så læseværdige nu, som da de blev skrevet.
To store principper gør sig bestandigt gældende i hans litteratur – "lyset og mørket". Jo mørkere det er, desto lettere er det at se, når der et eller andet sted er bare det mindste, lille lys. Uvilkårligt går man i den retning. Derfor må vi lære at sætte pris på mørket, siger Martinus. Uden det ville vi jo ikke få øje på lyset, vi ville slet ikke fatte interesse for det og undersøge det.
Netop dette er menneskets situation nu i 1998. Det gælder om ikke at spilde energi på at hade de mennesker, som volder én smerte, ubehag og ærgrelser. Uden dem kunne man slet ikke se, hvad det er, man skal holde øje med og gå i retning af. Vi må lære at betragte alt det såkaldte "onde" som nødvendige stadier på livets vej. Der er intet andet end os selv og vor irritation, der hindrer os i at betragte verdens skæve gang med samme muntre gysen, som den gamle "væltepeter", der var forstadiet til vor tids vidunderlige cykler.
Lys og mørke" er temaet for Kosmos i denne måned. Vi skal i Martinus' artikel se, hvordan man bliver en sand mester i at håndtere begge dele. Og vi skal se på konkrete virkninger af "lys og mørke". For eksempel historien bag loven om provokeret abort i Danmark, en mystisk havmåge ved navn Jonathan, den fri vilje ... og meget mere. Kort sagt et alsidigt nummer med en rød tråd.
Hvad Marx og Engels ikke kunne forudse, var, at deres profeti skulle gå i opfyldelse. Kommunismen kom og gik – netop som et spøgelse. Men det betyder ikke, at det var forgæves. Der er i dag grund til at mindes dette spændende eksperiment og bruge det til at se verden med.
sh
 
Om kommunismen og Martinus kosmologi har Olav Johansson skrevet et lille hæfte på 32 sider. Det kan bestilles på forlaget Kosmologisk Information, tlf. 59 30 36 51.