Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1994/7 side 122
Kommentar
 
Kosmos i lommeformat
 
– Det er ikke til os. Mor rakte mig noget, som posten ved en fejltagelse havde smidt ind gennem brevsprækken. – Det er til fru Olufsberg. Et nydeligt lille blad for øvrigt i blåt omslag!
Tolv år eller deromkring har jeg nok været, da jeg gik en etage op og lod det lille blad dumpe ind gennem den fremmede brevsprække. Det var mit første møde med Kosmos, men der skulle gå 35 år, før jeg huskede og forstod det. Det skete, da jeg i et gammelt Kosmos fra 1955 læste Martinus nekrolog over fru Olufsberg. Det var hende, der hjalp til med at finansiere Feriekolonien i 1933, det nuværende Martinus Center. Beløbet var anseligt efter den tids penge: 20.000 kr. Jeg husker hende som en meget slank og meget rank, ældre dame. Hvidhåret og med et fint, næsten gennemsigtigt ansigt. Altid i sort.
Et nydeligt, lille blad i blåt omslag. I dag har jeg disse gamle numre stående indbundet årgangsvis på hylden over min arbejdsplads. En foræring. Det drejer sig om årene 1949 til og med 1954. Små, nydelige blade på størrelse med Det Bedste – Readers Digest. Ikke udkommet før i det format, heller ikke siden. Man kan have det i en jakkelomme, deraf udtrykket – lommeformat. En næsten direkte oversættelse fra det engelsk/amerikanske pocketbook.
Fordelen er naturligvis, at den slags bøger kan tages med overalt. Det samme gælder Martinus artikel på næste side, hvor ordet "lommeformat" indgår i overskriften. Verdensbilledet er her så komprimeret, at man ikke mister overblikket eller opgiver at slæbe rundt med det i sit hoved. At gengive det kosmiske verdensbillede på den måde har selvfølgelig været en udfordring for Martinus, men eksemplet er ikke enestående. Det er snarere det billedskabende ord, der har inspireret ham. Forhåbentlig vil det også kunne give vore læsere appetit på at se eller gense hans verdensbillede i – lommeformat!
Som det fremgår, vil man i virkeligheden kunne reducere dette billede til et symbol – ja, et enkelt bogstav – X, kendt fra matematikken som noget, om hvilket vi foreløbig kun kan sige, at det er noget som er. Blot ét ord mere, og man har sagt for meget, hvilket betyder – at man har sagt for lidt!
Jo, lommeformatet skal nok vise sig at være en passende pædagogisk mellemproportional mellem X på den ene side og alle Martinus bøger på den anden.
Som det ofte viser sig, når et nyt nummer af Kosmos skal sættes sammen, synes artiklerne at supplere og belyse hinanden. Det sker også denne gang. Per-Anders Hedlund causerer over spørgsmålet: Hvad er væsentligt? Søren Olsen følger trop ved at gøre rede for nogle erfaringer, som han sætter i system med sin artikel: Håb og realisme. Den verdensberømte forfatter John Steinbeck har skrevet et lille essay, der er som skabt til Kosmos. Vi har kaldt det "Historien bag verdenshistorien". Endelig afslutter Olav Johansson sin serie om person-kemi med en række originale synsvinkler.
Til slut kan jeg fortælle, at Kosmos nu har det format, som Kosmos skal ha'. Moden har skiftet gennem tiderne ligesom kjolernes længde. Det nuværende format blev indført for 25 år siden, og vil nok ikke blive ændret. Dette sagt til beroligelse for samlere, der godt kan lide at have orden i reolerne.
sh