Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1991/4 side 62
Kommentar
 
Mens disse linier skrives ...
 
"... de blodige begivenheder, der i dag, mens disse linier skrives ..." Således udtrykker Martinus sig i LIVETS BOG IV, stk. 1249. Den gang var det 2. verdenskrig, der stod i fokus, og utallige steder i hans senere litteratur kom disse begivenheder til at spille rollen som eksemplet over alle eksempler på moderne krigsførelse og dermed på alt, hvad der kunne avles af det menneskelige sinds dyriske side.
I dag, mens disse linier skrives, raser krigen på sjette døgn i Mellem-østen. Siden 2. verdenskrig har informationssamfundet gjort kloden til én stor global landsby. Når luftalarmen lyder i Tel Aviv, høres det over hele jorden, og vi ser befolkningen søge tilflugt i de gastætte sikringsrum. Internationale TV-stationers kommentatorer er udstationeret i krigszonen og i baglandet, hvor beslutningerne tages. Politiske eksperter og dygtige militærfolk udfrittes i særlige programmer, hvor seerne bare kan ringe ind og spørge, mens korrespondenter i Amman, Tel Aviv og Washington lytter med på telefonerne og giver deres besyv med.
Mens disse linier skrives, lyttes og kigges der i den globale landsby. Blod vises ikke gerne på skærmen, og selvom vi i grunden godt véd, hvad der sker, så er det på sin egen grumme måde så smukt, så smukt... Flotte fyre i camouflage-dragter vinker til TV-kameraet, slanke F-16 fly klargøres på hemmelige baser. En kæmpestor ørkensol skæres i strimler af kimingens dis, mens nattens bombetogter forberedes. Vi lytter åndeløst til beretninger om "kirurgisk bombning" og "smarte bomber", som selv finder deres nøje bestemte mål...
Dag for dag tømmer TV-stationerne med professionel dygtighed deres last af nyheder som farvestrålende fyrværkeri ud over hele kloden. Her er ingen afkrog, intet nok så ydmygt sted, hvor der ikke er en TV-modtager i nærheden. Alle er med, alle er orienteret, og alle kan selv afgøre om branden i Mellem-østen er flot, skrækkelig, skæbnesvanger...
Sandheden om krigen i Mellem-østen – findes den? Hvis den findes, så må det være i form af en kosmisk analyse. I dette nummer af KOSMOS forsøger Olav Johansson at give os en sådan nøgen og upartisk kommentar. Erik Gerner Larsson analyserer meget apropos stemningen i Danmark 1946. Og som indledning til det hele har vi valgt Martinus' artikel FORSYNET. Dermed skulle der være givet et godt overblik til alle os, som sidder i den globale landsby og sitrer af spænding, græmmes, forfærdes eller hvad vi nu gør ... mens disse linier skrives ... og i tiden, der følger.
sh