Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1988/3 side 55
Boginformation
 
Per Bruus-Jensen: "X" – en komplet indføring i Martinus kosmologi, bd. 2, 452 s., ill., Nordisk Impuls 1987, kr. 180.
 
Så kom bind 2 i dette storværk på fire bind. Disse bøger adskiller sig fra Martinus, egen litteratur ved bl.a. at være skrevet på en sådan måde, at man udmærket kunne bruge dem til eksamenslæsning og få karakter for sin evne til at forstå stoffet og gengive det. Bøgerne falder derfor godt i tråd med, hvad man i dag forstår ved "rigtige lærebøger". Der er ingen tvivl om, at mange vil føle sig på hjemmebane ved at få kosmologien præsenteret på den måde.
Det er dog ikke ensbetydende med, at bøgerne er lette at gå til. Forfatteren har sin egen videnskabeligt akademiske stil, som mange nok vil snuble over i starten. Den første tid med det nye bind 2 i hånden vil nok gå med at studere det overvældende og umådeligt fascinerende billedmateriale. Men tager man mod til sig og dykker ned i teksten, er der mange kosmologiske skatte at hente frem. Det gælder også for læsere, der er fortrolige med Martinus' egen litteratur. Og så er bogen i øvrigt ikke forbeholdt specialister i erkendelsesteori – almindeligt godtfolk kan også være med! Hvad mener man f.eks. om emner som skytsengle, spøgelser, skærsildstilstanden og paradistilstanden efter døden, sjælelig kontra biologisk undfangelse? Det lyder da spændende, ikke?
Man kan undre sig over, at en bog med dette flotte udstyr kan udbydes til så lav en pris. Det har sin forklaring i, at en kreds af fremsynede mennesker inklusive M-fonden har støttet forfatteren økonomisk. Ellers hører den slags litteratur nok fremtiden til.
sh
 
Nils Kalén: Tio Guds Bud och Tredje Testamentet, 144 s., ill., Hälsans Förlag
 
En del mennesker er i disse år optaget af at sammenligne udvalgte afsnit af de traditionelle testamenter med Det Tredie Testamente, og for dem må denne bog være en bekræftelse på værdien af deres interesse. Muligvis vil også helt udenforstående med tilknytning til teologi føle deres nysgerrighed pirret og gennem denne bog tilegne sig et første indblik i Martinus kosmologi.
Bogen tegner et billede af den kulturhistoriske baggrund for hvert enkelt bud med en indledende beskrivelse af situationen, som den så ud i det gamle Israel. Forfatteren følger derefter udviklingen bud for bud via Luthers udlægning frem til moderne tid, hvor så meget har ændret sig. Med stor indlevelsesevne og mange gode eksempler tolker forfatteren budene, således som han personligt mener, de bør udlægges i nutidssamfundet. Her er han tydeligt inspireret af tolerancen i Det Tredie Testamente, og der forekommer relevante citater fra Martinus' litteratur, ligesom der også gives en kompakt oversigt over væsentlige dele af kosmologien.
Forfatterens konklusion er, at med Det Tredie Testamente har de traditionelle testamenter fået fornyet aktualitet og deres indhold har i mange tilfælde opnået en dybere og videre betydning. Det gælder ikke mindst de ti bud, som med Martinus kosmologi har fået ny livskraft.
Det er i dag en bekostelig sag at udgive bøger. Denne bog er skrevet på maskine, og det ser nydeligt ud. Forfattere af kosmologisk litteratur bør være opmærksom på denne økonomisk fordelagtige mulighed.
sh