Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1987/9 side 177
 
Instituttets årsregnskab 1986
 
P. Brinkhard 16-8-86
Kommentarer til årsregnskabet
af Finn Bentzen
 
Tidspunktet er igen kommet, hvor Instituttes årsregnskab (1986) kan offentliggøres for "sagens" interesserede.
Resultatet er noget atypisk, hvilket fremgår af mine bemærkninger til resultatet nedenfor.
Der har i det forløbne år blandt de mange positive tilkendegivelser været nogle kritiske bemærkninger, dels til opstillingen af regnskabet og dels til at jeg knytter nogle kommentarer til årsregnskabet og året der er gået. Det er positivt, at "sagens" venner interesserer sig også for den side af Instituttets virksomhed. Opstilling af regnskab og mine kommentarer er i en udformning, der for år tilbage er valgt af Martinus og Rådet og helt i overensstemmelse med mine ønsker om, at det også for en "talmand" er muligt at arbejde med disse ting, samtidig med at man er stærkt optaget af Martinus kosmologi.
RESULTAT:
Det efterstående årsresultat er igen i år meget tilfredsstillende og i rimelig overensstemmelse med de udarbejdede budgetter for samme periode. Således er der en positiv afvigelse på ca. kr. 250.000 mellem de samlede budgetterede og realiserede indtægter, når der bortses fra de øgede indtægter i form af gaver til Instituttet. Her er sket det, at nogle af Instituttets gavegivere har "indfriet" deres forpligtelseserklæringer i 1986 inden Instituttet fra 1/1 1987 kommer ind under fondsbeskatningsloven. Dette er selvsagt et meget stort uselvisk tiltag, som Instituttet har været meget taknemmelig for, men, – det betyder samtidig at de forventede gavebeløb vil falde betydeligt de kommende år. De øgede indtægter ligger på Martinus Center og forlags-, trykkeri- og kursusvirksomheden.
For så vidt angår udgifterne er der ikke sket væsentlige stigninger. De konstaterede stigninger falder især på lønudgifter med påhængende sociale ydelser, portoudgifter samt kontorartikler og tryksager.
Selvom driftsresultatet må beragtes som tilfredsstillende, er det stadig meget nødvendigt, at Instituttet også fremover arbejder ud fra de budgetterede tal, så Instituttet til enhver tid – som Martinus understregede det mange gange – er uafhængigt og til enhver tid kan svare enhver sit. Dette er netop blevet aktuelt i forbindelse med den ny lov om beskatning af fonde m.v. gældende fra 1. januar 1987, især vedrørende behandling af gaver og forpligtelseserklæringer.
BALANCE:
Instituttets balance balancerer med kr. 14.300.000 svarende til ca. kr. 900.000 mere end pr. 31/12 1985. Af stigningen udgør optagelse af kreditforeningslån knapt kr. 600.000.
Også for 1986 kan det fremhæves, at der er anvendt betydelige midler for at forbedre Martinus Center i Klint samt foretage nogle nødvendige vedligeholdelsesarbejder på Mariendalsvej.
Som supplement til de efterstående regnskabstal kan det oplyses, at der er anvendt ca. kr. 500.000 til reparationsag vedligeholdelsesarbejder samt forbedringsudgifter.
Der ligger derfor fortsat en stor opgave i planlægning og prioritering – en opgave Rådet, de enkelte medarbejdergrupper og også revisionen fortsat må arbejde meget seriøst med.
Selvom det nævnes hvert år i mine kommentarer til regnskabet og året der er gået, er der stadig grund til at understrege, at 1986 også har været præget af de mange hjælpende hænder; de mange kærlige tanker skal også fremover være medvirkende til de mange store og små bidrag af den ene eller anden karakter.
Instituttet værdsætter denne nødvendige hjælp og bistand. Disse (uselviske gaver) er blandt andet medvirkende til, at Instituttets aktivitetsniveau kan bibeholdes og udbygges i takt med det behov der viser sig.
FREMTIDEN:
Hvordan Instituttet fremover vil klare de øgede krav til økonomi og investeringer ved kun Forsynet.
Vi har i det forløbne år helt klart fornemmet, at ikke alt går uden meningsforskelle, heller ikke når det gælder Instituttets anliggender og heller ikke når det gælder prioritering og omprioritering af Instituttets primære mål og de til rådighed stående midler.
Det må helt naturligt være sådan. Det er vort erfaringsgrundlag ikke mindst for fremtiden. Det er således også nødvendigt for kosmologiens udvikling.
Men lad ikke vort fremtidige arbejde med Instituttets virksomhed indsnævre sig til udelukkende at handle om noget materielt, noget fysisk eller noget forretningsmæssigt.
Helt undgå at beskæftige os med disse ting kan vi selvsagt ikke, men lad os i vort arbejde benytte os af tænkningens kunst, når vi skal vurdere opgaverne, når vi skal planlægge fremtiden og når vi skal beslutte, hvad der tjener Martinus kosmologi bedst, når det gælder udbredelsen af næstekærligheden til menneskeheden.
Hvis vi skal "skabe", skal vi ikke kun skabe for at blive hyldet, for dette er alene en dyrkelse af os selv, og denne form for skabelse har ikke noget med kærlighed at gøre. Kærligheden består udelukkende i glæden over at dyrke andre, hvilket vil sige – ikke at lade sig tjene, men i at tjene, ikke at lade sig elske, men i at elske og ikke i at lade sig hylde, men i at hylde. (Den længst levende afgud).
Dette må være ønsket for vort arbejde også i 1987.
Kærlig hilsen
Finn Bentzen
Regnskabet findes på de følgende sider.
Resultatopgørelse for tiden 1/1-31/12 1986 i hovedtal
Balance pr. 1/1 1987 i hovedtal