Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1984/7 side 162
Nyt fra Martinus Institut
 
Kosmologi-kongres
Lørdag den 11. august – Martinus fødselsdag – vil vi i år prøve at forvandle det traditionelle arrangement til en kosmologi-kongres. I stedet for blot at samles om aftenen på Hotel Sheraton, hvor mulighederne for alle tilrejsende for at træffe andre interesserede er temmelig ringe, vil vi koble nogle ekstra arrangementer på, hvor såvel den sociale som den arbejdsmæssige side bliver bedre varetaget.
Lørdag den 11. august
Både lørdag formiddag og eftermiddag (kl. 10-15) har Instituttet på Mariendalsvej slået sine døre op til hyggeligt samvær. Der vil blive vist filmmateriale og lysbilleder og afspillet båndoptagelser, altsammen med relation til Instituttets og kosmologiens udvikling. Der bliver serveret te og kaffe, og der bliver her tid til samtale.
Lørdag aften
Lørdag aften ses vi på Hotel Sheraton. Nu er det først og frem mest information om Instituttets arbejde i året, der gik, som er på programmet. Rådet og de forskellige grupper indenfor Instituttet vil give os et indtryk af, hvad der sker i øjeblikket, og hvilke planer man hver især har for fremtiden.
Søndag den 12. august
Denne dag vil vi især udnytte til det arbejdsmæssige aspekt. Om formiddagen holder KOSMOS-gruppen redaktionsmøde på Instituttet (kl. 10-12), og dem, der har særlig interesse for tidsskriftets udvikling, er velkomne til at deltage. Om eftermiddagen (kl. 13-15) vil der blive et lignende møde om undervisningen, hvor dem der er særlig interesserede i dette arbejdsområde er meget velkomne. Et udførligt program vil komme i august-nummeret af KOSMOS, men på kongres-gruppens vegne vil jeg allerede nu ønske alle velkommen. Husk altså den 11. og 12. august!
Rolf Elving
 
NB
KOSMOS er denne gang skrevet på Instituttets tekstbehandlingsanlæg. Dette anlæg har sin særlige historie. Martinus var jo selv svag den sidste tid han levede, og han brugte – som han udtrykte det – "krykker" på næsten alle måder. Han havde høreapparat og brugte altså "krykker" på ørene, – han havde "krykker" på tænderne, og han gik med stok. Han havde også "krykker" på øjnene i form af briller. I hans sidste leveår var hans syn så svagt, at han ikke mere kunne læse, hvad han skrev på sin skrivemaskine, og han var meget ulykkelig over ikke at kunne arbejde mere. Så var det, at en af hans medarbejdere foreslog et tekstbehandlingsanlæg med en læseskærm med store typer, og den idé gik Martinus ind på. Han fik et anlæg med de størst mulige typer, og han kunne så arbejde en kort tid, indtil han forlod os. Selve tekstbehandlinqsanlægqet var meget dyrt, syntes vi, men selv om han vidste, at han kun skulle bruge det en meget kort tid, – han var da fyldt 90 år – havde han ingen betænkeligheder ved at købe det, for "det anlæg får Instituttet brug for", sagde han. Vi prøvede at sælge det efter Martinus "død", men ingen ville da købe det, og nu viser det sig, at anlægget kan bruges i vort arbejde på mange måder bl.a. til renskrivning af artiklerne til KOSMOS. Også til adresseringer, idet adresser kan "huskes" eller gemmes på såkalddte "disketter". Alle oversættelser til esperanto og fremmede sprog kan skrives og "huskes" og efter korrekturlæsningen meget let korrigeres, før teksten så udskrives i renskrift til trykning. Der er mange tekniske fordele og finesser og f.eks. vil vi senere kunne få KOSMOS trykt med bogtryktype, idet disketterne, skrevet på vort anlæg, via specielle bogtrykkerier med udvidede anlæg, kan konverteres til fotosats i en hvilken som helst type på basis af vore disketter. Måske viser der sig endnu flere udnyttelsesmuligheder, så Martinus fik ret: Instituttet fik brug for anlægqet, og de mange penge var riqtiqt investeret.
TB