Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1983/4-5 side 71
Kommentar
 
Den 1. april 1983 kan vi fejre et jubilæum, idet det da er 50 år siden Martinus udgav det første nummer af KOSMOS. Og selv om man næppe skal hengive sig til at fejre de mange mærkedage, der senere kunne blive anledning til på grund af begivenheder og start af forskellige aktiviteter indenfor Martinus sag, synes vi der her er grund til et kort tilbageblik og til at gøre dette nummer lidt festligere end sædvanligt.
Tidsskriftets ydre form, dets format, typografi, redaktion og medarbejdere har skiftet og en ganske kort tid trådte "kontaktbreve" i stedet for udgivelsen af bladet, bl.a. på grund af økonomien, men det er altså nu femti år siden Martinus fandt, at han måtte skabe et kontaktorgan eller forbindelsesled til de mennesker, der allerede dengang var begyndt at interessere sig for Livets Bog, hvis første bind var udkommet året før.
Kosmos har fra starten haft et klart sigte, som fremgår af den første artikel "Til Læserne", hvor Martinus redegør for den bevægelse, som bogens udgivelse og hans foredrag ville medføre, og derfor er det – skriver han:
"Absolut nødvendigt, at denne bevægelse ikke bliver vildledt til at begrænse, indkapsle eller krystallisere sig i en forening, sekt eller trossamfund og derved blive et ensidigt monopoliserende "eneste saliggørende". Det er nemlig mit arbejdes mission at vise menneskene hen til Guds egen i form af de daglige erfaringer og oplevelser manifesterede "tale" og der igennem gøre dem til frie åndsforskere og ikke til en kunstig åndelig sammenslutnings "embedsmænd" og "undersåtter".
Man kan altså ikke blive tilknyttet ved medlemskort, men Martinus viser i samme artikel, at der er sammenslutninger af en helt anden art og skriver, at han er –:
"Kommen til verden for at være en hjælpende faktor i den af Gud selv her på jorden allerede oprettede "menighed", hvis "medlemmer" er "kærlighedsdråberne" eller de utalte skjulte væsener, der indenfor alle samfundslag, alle sekter, alle trossamfund, alle verdensanskuelser idag kan elske sin næste."
Men herom kan der læses videre i det vedlagte genoptryk af det allerførste nummer af bladet, som var trykt i A4format, men som her er nedsat i størrelse. Alle forfatterne til artiklerne er – bortset fra én – ikke mere på det fysiske plan.
Martinus selv vedblev at være ansvarshavende for bladet lige til sin "død", og han var gennem årene den flittigste skribent til Kosmos. Bl.a. skrev han mange korte, men også nogle meget lange artikler, der gik over mange numre, og hvoraf de fleste senere er blevet trykt som bøger, f.eks. Logik, Bisættelse, Den Ideelle Føde m.fl. En lang periode udkom Livets Bog i hæfter á 16 sider sammen med Kosmos, og ved sit abonnement på bladet fik man efterhånden Livets Bogs forskellige bind, som man så kunne lade indbinde. Det betød, at Martinus foruden sine foredrag, samtaler med mennesker, tegning af symboler osv havde det pres over sig, at han hver måned skulle have 16 sider af sit hovedværk klar. Men det var en god økonomisk ordning for Instituttet, som på den måde fik finansieret udgivelsen, og man lod trykke en del ekstra eksemplarer, som siden kunne sælges. Interessant er også prisniveauet. Dengang kostede 1. del af Livets Bog kr. 9,75 uindbundet og kr. 12,50 indbundet, og et abonnement på Kosmos kostede kr. 6.00 årligt for 12 numre.
Ved at læse de gamle numre af bladet kan man få et godt indblik i hele "sagens" historie, hvor der i tekst og billeder er skildret hele udviklingen fra det første "institut", der hed Livets Bogs Bureau, Joakim Larsensvej 31, København F, – om den senere flytning til Glahns allé, hvor man under krigen kunne holde foredrag og studiekredse, – om oprettelsen af Feriebyen i Klint, som nu hedder Martinus Center, – og flytningen i 1943 til det nuværende Institut på Mariendalsvej, og om mange andre større og mindre begivenheder indenfor Martinus arbejde. Bladet viser et langt personregister af mennesker, der i artikler bidrager til forståelsen af de kosmiske analyser og også viser, hvor meget Martinus tanker betød for dem. Mange er kommet og gået indenfor denne sag på samme måde som celler gør det i en organisme, og Martinus sag har holdt sig sund og i vækst, netop fordi den ikke afgrænsede sig i en forening eller et samfund, men fra første færd stillede mennesker frit og kun knyttede dem til sig i kraft af disses egen indre kraft og interesse, og derved har den så været i stand til at forny sine "celler". Der har været og vil også i fremtiden være en kraftig udskiftning af personer, da alle indenfor dens kreds vil være kosmologien nærmere eller fjernere i interesse, indsigt, holdning og moral.
Væksten har været langsom, og det har også været nødvendigt, for som Martinus engang udtrykte det:
"Et træ, der skal stå i årtusinder, må først skabe sig et godt rodnet".
Dette "rodnet" er de menneskelige bevidstheder, hvor Martinus tanker har fået rodfæste, – den "gode jord", om man vil – hvor tankerne virkelig fik grobund.
For vort blad har meget ændret sig gennem disse 50 år, og med de seneste numre har redaktionen søgt yderligere at forbedre dets udseende og indhold med henblik på at kunne være et kontaktmiddel også til mennesker, der ikke i forvejen var indforstået med Martinus tanker, sådan at det måske en dag kan sælges fra kiosker og lignende.
Dette særnummer indeholder foruden et genoptryk af Kosmos fra 1. april 1933 flere artikler fra Martinus egen hånd bl.a. et tilbageblik "Tanker på 25årsdagen", hvor en tidligere mærkedag blev markeret. Der er også spørgsmål besvaret af Martinus i 1933, og andre besvarelser vil blive gengivet i de kommende numre. Blandt det øvrige stof er der en artikel om Martinus som verdenslærer: "Martinus som pædagog", og heri påpeges, at ligeså naturligt som den kosmiske bevidsthed gav Martinus evne til at beskrive verdensbilledet, ligeså selvfølgeligt måtte han have anlæg for at lægge sit stof sådan til rette, at det var lettest muligt tilgængeligt.
Bladets omslag er dennegang i farver med det af Martinus tegnede flag på forsiden og Instituttet på Mariendalsvej på bagsiden, og der findes inde i bladet tilsvarende artikler om flagets struktur og historie og om Instituttets tilblivelse og udvikling.
Det er redaktionsgruppens håb, at Kosmos ved gruppens nuværende og kommende medlemmer vil udvikle sig til – sammen med Instituttets øvrige aktiviteter – at blive en værdifuld faktor i oplysningsvirksomheden om Martinus kosmiske analyser og det evige verdensbillede, der sammen med "livets egen tale" eller Guddommens praktiske belæring af mennesket i dagligdagen — med tiden vil bringe menneskeheden indenfor fredens, glædens og kærlighedens zone.
TB
 
 

Redaktionel kommentar: I dette jubilæumsnummer af Kosmos var indsat et genoptryk af det første nummer af Kosmos fra 1933.