Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1973/6 side 66
 
PÅSKEDAGENE I KLINT
 
Den opfordring, som Martinus Institut udsendte kort før påske om deltagelse i arbejdsgruppe eller som gæst i Kosmos Ferieby i påskeugen, blev efterkommet næsten over forventning. 35 tilmeldte sig, hvoraf mere end halvdelen deltog i det praktiske arbejde, og da de fleste af arbejdsopgaverne var udendørs, var det heldigt, at vejret viste sig fra den behagelige side.
Mange af deltagerne i arbejdsgruppen havde været med i de år, hvor Gerner Larsson ledede arbejdet - han havde en særlig evne til at samle folk og sætte dem i gang, og han deltog altid selv rent praktisk. Arbejdsholdet, hvoraf mange var helt unge, gik i år med samme iver ind i fællesskabet i ønsket om, at feriebyen skulle stå lige så smuk ved sæsonens åbning midt i maj som de tidligere år med en tanke på Gerner og i erkendelse af, at deres medvirken nu var en nødvendig forudsætning herfor.
Og det var meget, man nåede i de fem påskedage. Svenskhuset fik 3 nye vinduer og nye lofter i to værelser. Bede, rabatter, stensætninger og gange blev renset og revet både ved foredragssalen, pavilloner, restauranten og svenskhuset. Træer og buske blev beskåret, og det transparente tag på solariet blev skyllet og skuret. De flere hundrede arbejdstimer, der her blev lagt, var et væsentligt bidrag til feriebyen.
Men arbejdsgruppen og gæsterne ikke blot ydede, men fik også noget med hjem. Hver aften kl. 19.00 kunne man oven på det dejlige arbejdsfællesskab få undervisning i Martinus kosmologi. Mogens Møller og Sv. Å. Rossen delte foredragene mellem sig og ledede det gruppearbejde, som blev nyttigt og interessant derigennem, at emnerne og de spørgsmål, der rejste sig, fik en virkelig alsidig behandling. Mogens Møller talte om "Frihed og skæbne" og kom i særlig grad ind på vilje-begrebet, og hans næste foredrag omhandlede grundenergierne og den kosmiske kemi. Sv. Å. Rossen talte to aftener om "Påskemysteriet" og citerede flere passager fra Martinus bog "Påske". Efter sidste aftens gruppearbejde vistes en serie lysbilleder, hovedsagelig Martinus egne optagelser fra feriebyens historie, helt tilbage til tiden, da området var en bar mark.
Der var almindelig glæde over og taknemmelighed for undervisningen, og der var en livlig deltagelse fra alle tilstedeværende. Alle foredrag blev holdt i restaurant Terrassen, hvor også hele arbejdsholdet og flere af gæsterne indtog deres måltider, idet en lille, ihærdig gruppe forestod en fælles kostforplejning. Dette arrangement var en stor succes, både på grund af madens gode kvalitet, og fordi arbejdsgruppen var helt fri og kunne koncentrere sig fuldt ud om arbejdsopgaverne.
I forbindelse med den sidste middag var der en lille festlighed, hvor man lykønskede hinanden med det gode resultat, og det står klart, at feriebyen kommer til at tage sig godt ud til sommer. Gerner Larsson havde sørget for, at pelargonier og andre blomster kunne overvintre i to drivhuse, og fru Birthe Gerner Larsson, der nu overtager en stor del af sin mands opgaver i feriebyen, har siden tidligt forår formeret planterne, så der nu står kassevis af blomster til udplantning, så snart vejret tillader det.
Både for feriebyens og dens økonomis skyld vil man fortsætte denne påsketradition med kombination af arbejdshold, som i fælles interesse for Martinus sag vil udføre nødvendige reparationer og vedligeholdelser, og en undervisningsvirksomhed både for arbejdshold og påskegæster i feriebyen. Det er derfor hensigten at udsende et mere detaljeret program i god tid før næste påske, så mange flere kan få del i dette fællesskab om arbejde og undervisning.
tb.
- - - - - - -
Det er i øvrigt meningen, at en arbejdsgruppe vil tage fat også i store bededagsferiens 3 dage, og der vil formentlig også blive givet undervisning. Imidlertid vil man af hensyn til udlejningen til ældre fra Ensomme Gamles Værn kun kunne give adgang for dem, der vil tage del i det praktiske arbejde i feriebyen.