Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1971/2 side 14
Tage Buch
BRØD TIL VERDEN
Oven på en madmæssig overdådig jul kan det være tankevækkende at erindre sig, at fødevareproduktionen slet ikke stiger i takt med jordens voksende befolkningstal. Denne kendsgerning har da også for længst givet sig udslag i, at internationale organer som F. N. sammen med forskningsinstitutioner, erhvervsorganisationer samt private og offentlige sociale hjælpeorganisationer udfolder store anstrengelser for at udfylde manglerne. Det er jo navnlig i udviklingslandene, hvor befolkningstilvæksten er størst og produktionsmidler og metoder er umoderne, at vanskelighederne viser sig, og hjælpen derfor er mest nødvendig.
Igennem FN assisterer man bl. a. ved udsendelse af eksperthjælp med henblik på forbedring af allerede eksisterende afgrøder, af avls- og dyrkningsmetoder og fremskaffelse af nye sorter og frømateriale. På omstående billede - venligst udlånt af FN's informationskontor - studerer en ung videnskabsmand resultaterne af krydsningsforsøg af forskellige rissorter med henblik på mere rigtbærende sorter. (Orissa, Indien).
Næringsmidlerne interesserer naturligt mennesker, der studerer Martinus Kosmologi, idet vi jo erkender, at mennesket udvikler sig fra et dyremenneske til et humant eller rigtigt menneske, og at fødemidlerne derfor må udvikle sig sideløbende. Den egentlige rovdyrkost, kødet, må reduceres eller erstattes helt med vegetariske næringsmidler; senere vil disse blive suppleret med eller helt erstattet af frugternæring, som igen bliver afløst af endnu finere ernæringsformer, før vore fysiske inkarnationer hører op langt ude i fremtiden.
Ved reduktion eller ophør af kødkosten bliver der brug for anden proteinholdig føde til erstatning herfor, og da der her på kloden i forvejen er underskud af proteinholdig føde, er det her, forskning og produktion må sætte ind. Det har man også længe gjort. Bl. a. har man søgt at finde anvendelse af alger som menneskeføde, da disse er proteinrige og tillige kun kræver et beskedent "areal" vand i forhold til det areal agerland, der kræves for at kunne dyrke et tilsvarende proteinholdigt produkt.
Ifølge "The British Vegetarian" har Standard Oil i USA i 1968 offentliggjort resultaterne af nogle forskningsforsøg, hvor man med petroleum som basis dyrker encellede gær- og bakterie-organismer med rigt proteinindhold tillige med andre næringsværdier og vitaminer. Om dette produkt kan allerede på forsøgsstadiet siges, at 1) fremstillingen ikke kræver anvendelse af agerland, at 2) produktet ikke har nogen særlig smag, men kan tilsættes smagsstoffer eller benyttes som iblanding i andre næringsmidler, at 3) man ved et forbrug på kun 2% af jordens nuværende oliebrug som basis for denne produktion kunne supplere den nuværende produktion af protein, således at hele jordens befolkning kunne få tilstrækkelige forsyninger heraf. "The British Vegetarian" opstiller samtidig en oversigt, der viser det uhyre spild, der fremkommer ved at lade næringsmidler passere dyreorganismer, før disse omdannes til føde for mennesker. Således giver
1000 kg alger som færdigvare 6 kg fisk
1000 kg kvægfoder som færdigvare 75 kg kød
1000 kg kyllingefoder som færdigvare 250 kg fjerkræ
1000 kg petroleum som færdigvare 1000 kg proteinrigt spiseligt produkt.
Der behøver således ikke at være virkelig mangel på fødemidler. Der ville blive tilstrækkeligt til alle, "blot" vi kunne blive enige og samarbejde om produktion og fordeling. Nå, men det er jo også heri vore vanskeligheder først og fremmest består, og vi kan altså slå fast, at der rent teknisk ikke er noget i vejen for, at vi kan få føde for mennesker, efterhånden som vi bliver rigtige mennesker.
tb
 

Primitiv tilberedning af sparsomme
fødemidler. (Billeder: UNATIONS)