Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1947/4 side 11
<<  3:3
ASTROLOGI
– før og nu
af Sagittarius
Vi bringer hermed Afslutningen paa Artiklen om Astrologi. Forfatteren omtaler her ganske kort noget af den Teknik, der anvendes ved Opstillingen af et Horoskop og paapeger tillige, at denne Teknik ligger udenfor det Omraade, der dækkes af videnskabeligt prægede Beviser, idet det er Erfaringer – indhøstet gennem utallige Generationer – der bærer de mange forskellige Tydninger af Stjernebilleder og Planetkonstellationer.
I Videnskabens seneste Opdagelser, bl. a. af de saakaldte "kosmiske Straaler" – ogsaa kaldet "Højdestraaling" – og af de endokrine Kirtlers Betydning for Menneskets hele Velbefindende mener Forf. at kunne spore det Felt, hvor man vil kunne finde den videnskabeligt underbyggede Begrundelse for Astrologien, der indtil videre maa forblive – en Hypotese.
Vi kan nævne, at Astrologien i den allernyeste Tid er blevet taget op som Fag ved flere amerikanske Universiteter.
Astrologiens Principper
Astrologien baserer sine Slutninger paa Horoskopet. Et Horoskop er en grafisk Fremstilling af Himmelstillingen paa et bestemt Tidspunkt og set fra et bestemt Sted.
Som bekendt har Solens Bane mellem Stjernerne ("Ekliptika") Form af en Storcirkel, som det tager Solen eet Aar at gennemløbe, idet den daglig tilbagelægger ca. een Buegrad. At Solen kun tilsyneladende bevæger sig mellem Fiksstjernerne, idet disse er umaadeligt langt fjernere fra Jorden end Solen, samt at det i Virkeligheden er Jorden der bevæger sig om Solen og ikke omvendt, er astrologisk set uden Betydning. – I en Bane, der ikke fjerner sig langt fra Ekliptika, bevæger ogsaa Maanen sig hen over Himlen, idet den tager godt 27 Dage om at fuldende sit Løb. Ogsaa de syv Planeter følger med mindre Afvigelser Solens Bane, men tager højst forskellig Tid om et Omløb, Mars f. Eks. knapt 2 Aar, Neptun 165 Aar.
De Himmelegne, Solen, Maanen og Planeterne bevæger sig igennem, benævnes under eet Dyrekredsen (Zodiakalen) og deles i de 12 kendte Dyrekredstegn Vædderen, Tyren, Tvillingerne osv.
Hvad er et Horoskop?
Et Horoskop bestaar kort fortalt af en Cirkel, der er delt i 12 ligestore Afsnit for hvert af de 12 Dyrekredstegn, der saaledes fylder 30 Buegrader hver og indtegnes i den Rækkefølge, hvori Solen passerer dem under sin aarlige Vandring fra Foraarsjævndøgn til Foraarsjævndøgn. I denne Figur afmærkes de nøjagtige Positioner for Solen, Maanen og de syv*) Planeter paa det ønskede Tidspunkt (til dette Brug anvendes særlige astronomiske Tabeller, de saakaldte Efemerider, indeholdende Planetstillingen for hver Dag i Aaret eller i en Aarrække). Endelig indtegnes Horizontens Stilling, set fra det paagældende Sted, saaledes at det fremgaar, hvilken Del af Zodiakalen der befandt sig over og hvilken under Jorden paa det omhandlede Tidspunkt. Horizontens østlige Skæring med Zodiakalen (Ascendenten) angiver, hvilket Punkt af denne der netop var i Færd med at stige op over Synskredsen i det omhandlede Øjeblik og er det vigtigste Punkt i hele Horoskopet. Endelig inddeles efter en særlig trigonometrisk Fremgangsmaade hele Omkredsen i 12 Sektorer, udgaaende fra Ascendenten mod Øst, de 12 saakaldte astrologiske "Huse".
Den skæbnemæssige Betydning
Den astrologiske Paastand, der vel at mærke ikke paaberaaber sig nogenslags Aabenbaring men gør Krav paa at være bevist gennem talløse Erfaringer, gaar nu ud paa, at der knytter sig ganske bestemte Egenskaber – positive eller negative – til saavel de 12 Zodiakaltegn, de 9 bevægelige Himmellegemer og de 12 "Huse". Hvilke af disse Egenskaber, der bliver bestemmende for det enkelte Menneskes Karakter, Evner, Skæbne osv., afhænger af Horoskopets Konstellationer i Fødselsøjeblikket. Dette Tidspunkt er altsaa efter den astrologiske Lære af en altoverskyggende Betydning for Personligheden, en Paastand, der ikke er indlysende, men som baserer sig paa Erfaringerne. Da Ascendenten som Følge af Jordens Rotation om sin Akse bevæger sig fra Tegn til Tegn med en Fart af gennemsnitlig 15 Grader i Timen, forstaas det, at Fødselsstunden maa kendes ret nøje, for at et rigtigt Horoskop kan stilles. Forskellige Metoder eksisterer dog til Korrektur af Fødselstidspunktet, hvor dette ikke kendes tilstrækkeligt nøjagtigt.
Indtil 100 Detailler
Som det vil forstaas, bliver der da et anseligt Antal Faktorer at tage i Betragtning, naar Himmelfiguren skal tydes, nemlig følgende fire Grupper:
  1. De bevægelige Himmellegemers Placering i de 12 Zodiakaltegn,
  2. De bevægelige Himmellegemers Placering i de 12 "Huse",
  3. Ascendentens og Husenes Stilling i Forhold til Zodiakalen,
  4. Vinklerne eller "Aspekterne" mellem Himmellegemerne indbyrdes.
Alt ialt bliver der mellem 50 og 100 Enkeltheder at tage Hensyn til i Horoskopet, der hver især maa undersøges nøje, før det astrologiske Facit kan uddrages. Den astrologiske Tydning bestaar saaledes af to Dele: en Analyse af hver eneste af Horoskopets mange Detailler og en Syntese af de udvundne Resultater.
Et Horoskop er mere end Summen af de enkelte Dele, hvorfor Resultatet ikke naas ved simpel Addition af de enkelte "Betydninger", et Horoskop er et organisk Hele, hvis Dele ikke blot staar i Relation indbyrdes men ogsaa hver især i Relation til Helheden. Det siger sig selv, at Kombinationsevne og en vis Indfølingsevne kræves af Astrologen, hvis hans Tydning skal lykkes, ren og skær Matematik er det jo ikke. Større er det subjektive Islæt i Tydningen dog aldrig, end at to trænede Astrologer i deres Fortolkninger af det samme Horoskop altid vil naa til Slutninger, der kun adskiller sig m. H. til Nuancerne.
I Horoskopet ser vi – de astrologiske Loves Rigtighed forudsat – de sjælelige Kræfter, der hos Personligheden udgør en mere eller mindre harmonisk Enhed, udskilt hver for sig. Horoskopet er som et Skakbrædt, paa hvilket Kræfterne bekæmper og støtter, eliminerer eller supplerer hinanden.
Horoskop som Appel og Advarsel
Den, der kender sit Horoskop (ræsonnerer Astrologien) og forstaar at benytte sig af det, spiller ikke mere med blind Makker. Han ved, hvor han skal sætte sine Kræfter ind med bedst Udsigt til Resultat. For ham er Horoskopet paa een Gang en Appel til at realisere dets bedste Muligheder og en Advarsel mod at styrte sig ud i frugtesløse Eksperimenter.
Thi det er langt fra den astrologiske Tradition at forfalde til nogenslags Determinisme eller Fatalisme. Det naturalistiske Slagord: "Dyder og Laster er Produkter som Vitriol og Sukker" (Taine), deles ikke af Astrologien. Vel handler vi i vidt Maal under kosmisk Tvang, men vi er ikke paa Naade og Unaade prisgivet Stjernernes Indflydelse. Den gamle ogsaa af Tycho Brahe knæsatte Regel "inclinant astra, non necessitant" (Stjernerne skaber kun Forudsætninger, de tvinger ikke) staar stadig ved Magt. Stjernerne udsiger aldrig Nødvendigheder, kun Sandsynligheder. De prædestinerer ikke, de forudsiger kun, og deres Forudsigelser kan modvirkes eller modificeres af andre Faktorer. I visse Tilfælde tilskynder de, i andre hæmmer de, men deres Magt er aldrig uindskrænket, deres Imperativer aldrig kategoriske, deres Vetoer aldrig absolute.
Indvendinger
Den hyppigste Indvending mod Astrologien er, at den er overflødig, idet det enkelte Menneskes Karakter, Evner osv. og derigennem ogsaa hans Skæbne fyldestgørende forklares ud fra de Indflydelser, han er underkastet gennem Arv og Millieu.
Det er langt fra Astrologien at ville Underkende Betydningen af den moderne Arvelighedsforskning og den moderne Sociologi. At Menneskets hele fysiske og aandelige Habitus først og fremmest er betinget af den Arvemasse, han modtager fra sine Forældre og fjærnere Forfædre, turde være en fastslaaet Kendsgerning.**) Astrologien lærer imidlertid, at disse nedarvede Anlæg ved Fødselen modtager bestemte Accenter eller positive og negative Fortegn af de astrale Omstændigheder, hvorunder den nye psykofysiske Organisme er traadt ind i Livet. Som en vigtig medbestemmende Omstændighed for Personlighedens Udformning kommer endelig de Paavirkninger, Mennesket gennem sin Vækst, mens Sindet endnu er blødt, modtager udefra, først og fremmest gennem sine Opdrageres bevidste Røgt, siden ogsaa gennem Indflydelser fra Millieuet i videre Forstand. Ogsaa disse Faktorer giver de medfødte Anlæg visse Fortegn, positive eller negative, saasandt der gennem ydre Indflydelse kan gøres overmaade meget m. H. til at udvikle og accentuere gode Anlæg og undertrykke daarlige – saavel som omvendt.
De astrologiske Forhold indskrænker sig saaledes til at være medbestemmende (ikke enebestemmende) m. H. til Personlighedens Præg og Udvikling. Deraf følger, at to Personer, der fødes samme Sted paa samme Klokkeslet, ikke nødvendigvis kommer til at ligne hinanden som to Draaber Vand, men der vil altid være visse slaaende Paralleller i de Kurver, hvorefter deres Skæbner former sig. Herpaa kan der anføres mange Eksempler, men løsrevne Eksempler beviser selvfølgelig intet, da de kan være Udtryk for Tilfældigheder. Videnskabeligt Bevis m. H. til et enkelt Forhold, nemlig Levetidens Længde, har den schweiziske Astro-Biolog Krafft forsøgt at levere paa Grundlag af Materialet i en Fødselsstiftelse i Génève, der har bestaaet over 100 Aar; han er kommet til ret overbevisende Resultater.
Astrologien og vort Verdensbillede
En anden Indvending mod Astrologien gaar ud paa, at den ikke passer til vort fysiske Verdensbillede. Vi har lært, at Jorden ved ufattelige Afstande er skilt fra selv sine nærmeste Naboer i Rummet, Afstande, hvorover ingen Form for Indflydelse synes at kunne gøre sig gældende paa psykiske Omraader. Tilmed kender Fysikken ingen Arter af Svingninger eller Straaler, der kan begrunde en saadan Indflydelse. Saa rigtigt dette end er, maa det fremhæves, at den Omstændighed, at Kausalsammenhængen mellem Stjærnernes Gang og Menneskeskæbnerne indtil Dato er uforklarlig, ikke bør afholde Videnskaben fra at beskæftige sig med den, naar den alligevel synes at eksistere. Al Naturvidenskab bestaar jo i at udregne Lovene for Sammenhængen mellem forskellige Fænomener, ogsaa selv om disse Sammenhænge ikke kan begrundes logisk. At Kompasnaalen paavirkes af den elektriske Strøm var ikke paa Forhaand til at vente og lader sig neppe den Dag i Dag fuldtud forklare. En Tilfældighed førte til Opdagelsen, og ud af denne Tilfældighed voksede uanede videnskabelige Fremskridt.
Den moderne Astronomi, der jo mere eller mindre direkte er Astrologiens Grundlag, tager i udstrakt Grad Teknikken i sin Tjeneste. Her ses et Apparat, der automatisk tæller Stjernerne og samtidig maaler deres Lysstyrke. Det anvendes ved Harvard Observatoriet i Amerika.
Dertil kommer at Astrologien har faaet en uventet Støtte i den moderne Fysiks Opdagelse af de kosmiske Straaler. I ca. 20 Aar har man vidst, at saadanne Straaler, der har en kortere Bølgelængde end nogen hidtil kendt Form for Straaling, eksisterer, men først i den senere Tid er det lykkedes at trænge dybere ind i disse Straalers Natur. Man ved nu, at der eksisterer flere Arter af kosmiske Straaler, at de har en overordentlig Gennemslagsevne, samt – hvad der astrologisk set er ganske særlig interessant – at deres Intensitet og Art varierer fra Himmelegn til Himmelegn.
Det er saaledes nu bevist, at vor Jord modtager en hidtil ukendt Bestraaling eller Paavirkning fra Stjernehimmelen, men det er endnu ikke paavist, ad hvilke Veje denne Bestraaling kan paavirke den menneskelige Organisme. Nogle Fingerpeg giver imidlertid den nye lægevidenskabelige Disciplin Endokrinologien, Læren om den interne Kirtelsekretion. Mens man indtil for faa Aar siden intet kendte til Funktionen af et Antal Kirtler, der findes fordelt rundt omkring i Legemet, ved man nu, at disses Sekretion spiller en afgørende Rolle for Personlighedslivet, Temperamentet, Vitaliteten, Karakteren. Og det er paavist, at de er meget sensible overfor selv meget smaa magnetiske og elektriske Paavirkninger.
Det ligger da nær at slutte, at de endokrine Kirtler er den "Mekanisme", hvorigennem de astrale Paavirkninger gør sig gældende indenfor den menneskelige Personlighed.
Men herom ved vi endnu intet.
Saalænge der endnu mangler saamange Led i den Aarsagskæde, der skal begrunde og forklare de astrologiske Love logisk, har Astrologien videnskabeligt set kun Karakter af en Hypotese, men vel at mærke en Hypotese, hvis Resultater er højst frappante, og som der derfor baade for Læg og Lærd er Grund til at beskæftige sig med.
Formodentlig vil foranstaaende Artikel og de Dele af den, der bragtes i foregaaende Numre af Kosmos foranledige en Række Spørgsmaal hos vore Læsere, men da det er et Felt, der falder helt udenfor Redaktionens Ramme, vil vi gerne med det samme meddele, at vi ikke kan paatage os at besvare saadanne Spørgsmaal; derimod skal vi gerne lade eventuelle Spørgsmaal gaa videre til Forf. til eventuel Besvarelse.
Imidlertid har vi fra Bernh. Meyers Eftf. faaet tilsendt en Bog til Anmeldelse, som vi gerne vil gøre vore Læsere opmærksom paa. Det drejer sig om en i Schweiz udkommen Bog med Titlen "Mensch und Gestirn", skrevet af Nikolaus Sementowsky-Kurilo. At anmelde denne Bog – eller dette Værk, thi det er paa 550 tætskrevne Sider – lader sig ikke gøre tilfredsstillende, men her skal gøres opmærksom paa, at den Læser, der interesserer sig for de Problemer, som foranstaaende Artikel har berørt, heri vil finde en særdeles lettilgængelig Vejledning i at opstille Horoskoper, og da Værket tillige indeholder Tabeller over Planetbevægelser, kan man uden at behøve at ty til de i Artiklen omtalte Efemerider, straks opstille Horoskop. Bogen indledes med en interessant historisk Redegørelse og indeholder tillige en grundig Udredning af de Betydninger, man indenfor Astrologien tillægger de forskellige Planeter.
Det bemærkes for en Ordens Skyld, at Bogen er skrevet paa Tysk. Bogen kan faas hos Bernh. Meyers Eftf., Falkonerallé 4, Kbh. F.
 

*) Den i 1931 opdagede ottende Planet Pluto, hvis mulige astrologiske Betydning endnu er ukendt, udelades i Almindelighed.
**) Denne Opfattelse staar helt for Forf.s egen Regning.