Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1944/3 side 9
Erik Gerner Larsson:
Fire nye Medarbejdere.
Omend den nu snart svundne Vinter har budt paa Vanskeligheder, der til Tider syntes overvældende, har dette ydre Tryk paa ingen Maade ændret den rolige Vækstlinie i Martinus Arbejde. Uanset Vanskelighederne ved Tilrettelægningen af Undervisningen, de mange skiftende Tidspunkter og sidst, men ikke mindst, Vanskelighederne med Mørklægningen, der jo ikke kan undgaa at ramme de ældre Studiedeltagere haardest, – det er nu engang ikke morsomt først at vade rundt i bælgmørke Gader og dernæst blive mast og puffet paa en overfyldt Sporvogn, – saa har Studiekresarbejdet i den svundne Vinter oplevet en Vækst, ingen af os havde tænkt os mulig. Trods alle Besværligheder ligger der nu bag os en Række af Aftener med dejligt Samvær og levende aandelig Vekselvirkning. Naturligvis har Overtagelsen af de dejlige nye Lokaler bidraget stærkt dertil. At samtlige Studiedeltagere har været lykkelige ved de nye gode Forhold, under hvilket Arbejdet har kunnet fuldbyrdes, er vist kun et mildt Udtryk for den Glæde, enhver har følt, men uanset Lokalernes Skønhed, saa er det dog Aanden i Tingene, der er det væsentligste, og den har her, som alle de andre Steder, vi har været samlede, været af en saadan Karakter, at en fortsat Vækst har været ganske naturlig.
Men Vækst giver Arbejde, og som en naturlig Følge af de stadige Udvidelser er fire nye Medarbejdere i al Stilhed blevet knyttet til den i Forvejen snart store Stab af Mennesker; der ofrer Tid og Kræfter i denne Sags Tjeneste. Den første Følge af Indflytningen i Sagens nye Ejendom blev en Ændring i Kontorarbejdet. Hidtil havde det været saaledes, at Mogens Munch og jeg delte dette Arbejde imellem os, ganske vist med det Resultat, at Trykket kom til at hvile haardest paa Munch, idet andet Arbejde mere og mere lagde Beslag paa mig. Det kom derfor som en dejlig Overraskelse for os begge, at en af Deltagerne paa Medarbejderholdene, Fru Kontorchef Hera Christensen, tilbød at stille sine Kræfter til Raadighed for os i saa vid en Udstrækning, som hendes øvrige Arbejde tillod det. Fru Kontorchef Christensen sidder inde med den bedst mulige Kontoruddannelse, og da hendes Mand, Hr. Kontorchef N. Christensen, i Forvejen fører samtlige Sagens Hovedregnskaber, var Hjælpen i dette Tilfælde næsten Dobbelthjælp, idet Fru Hera Christensen paa denne Maade baade bliver os og sin Mand til Nytte i det efterhaanden meget store Regnskabsarbejde. Naar saa dertil kommer, at Fru Christensen samtidig skriver samtlige Stencils til Korrespondanceafdelingen, vil man forstaa, at det ikke er nogen lille Opgave, hun her har taget sig paa. Vi er meget lykkelige for hendes Nærværelse paa Kontoret og glæder os til mange Aars dejligt Samarbejde.
Fru Hera Christensen. Frk. Grethe Olsen.
Straks i Efteraaret affødte den stadigt voksende Korrespondanceafdeling en ny Specialafdeling, "Letersekcio", der forestaar Oversættelsen og Udgivelsen af Martinus Foredrag paa Esperanto. Afdelingen, der ledes af Fru Thora Hammarlund, fik med det samme en saa stor Sukces, at dens Fremtid var sikret, og da Arbejdet med den hurtigt oversteg Fru Hammarlunds egne Kræfter, knyttedes en anden af Sagens trofaste Interesserede, Frk. Grethe Olsen, til denne Afdeling med som Hovedopgave at oversætte Martinus Foredrag til Esperanto. Frk. Grethe Olsen har deltaget i Studiekresarbejdet siden 1938 og har forlængst ved sit stille og blide Væsen forskaffet sig mange Venner indenfor Sagen. Hun har studeret Esperanto siden 1939, først hos Fru Hammarlund og senere hos den blandt Esperantister højt ansete Frk. Margrethe Noll, og det var derfor ganske naturligt, at Valget faldt paa hende, da en Medarbejder her blev paakrævet. Vi ved, at Grethe Olsen er gaaet til sit Arbejde med de allerbedste Forudsætninger, og vi er hende meget taknemmelige for den Beredvillighed, hvormed hun tog denne Byrde paa sine Skuldre.
Som allerede antydet er Bureauets Korrespondanceafdeling inde i en livlig Vækstperiode. Den har nu "traadt sine Børnesko" og er begyndt at antage en fastere Form. For imidlertid at understrege dens Hovedopgave som Budbringer for en glad og optimistisk Indstilling til Dagliglivets Problemer, besluttede vi i Vinterens Løb at udvide den med en Tegneserie, i hvilken forskellige kosmiske Problemer vilde blive illustreret. Et er imidlertid at træffe en saadan Beslutning, et andet er at finde den, der magter en saadan Opgave. Men ogsaa her var vi mere end heldigt stillet, idet vi paa Medarbejderholdene havde ikke mindre end to Tegnere, der hver for sig forlængst har slaaet deres Navne fast i en større Offentligheds Bevidsthed. Den første af disse, Tegneren Hans Henning Withus, vil være kendt af de fleste fra sine talentfulde Tegninger i "Magasinet". Mindre kendt er det maaske, at Withus allerede i en lang Aarrække har deltaget i Studiekresarbejdet over "Livets Bog", og at han, ved sin Deltagelse paa et af Sagens Medarbejderhold, forlængst har kvalificeret sig til at løse den ovenfor omtalte Opgave. Vi har allerede modtaget mange begejstrede Udtalelser om hans Tegninger, men overdriver næppe, naar vi siger, at Fremtiden vil bringe en Samling stadigt bedre og bedre Tegninger fra hans Haand. Withus som Tegner i Sagens Tjeneste er et Aktiv, som vi ikke alene er henrykte for, men som vi ogsaa venter os meget af.
Hr. Hans Henning Withus. Hr. Mogens Møller.
Som ovenfor nævnt havde vi ikke mindre end to anerkendte Tegnere paa vore Medarbejderhold. Medens Withus i Kraft af sin lange Tilknytning til Martinus Arbejde er kendt af en Masse af dets Deltagere, stiller Sagen sig lidt anderledes for Tegneren Mogens Møller, der af en større Offentlighed vil være kendt for sine Farveklip, der en Overgang prydede "Berlingske Tidende"s Søndagstillæg. Mogens Møller er forholdsvis ny indenfor Martinus Arbejde, han har kun deltaget nogle ganske faa Aar i det, men har, i Kraft af sit stilfærdige og kærlige Væsen, hurtigt vundet sig mange Venner. Medens Tegnearbejdet for Withus ikke alene er hans store Interesse, men ogsaa hans Erhverv, stiller Forholdet sig noget anderledes for Mogens Møller. Gennem hele sin Ungdom har han ønsket at studere de kosmiske Analyser, for, efter endt Studium, at kunne delagtiggøre andre i den Viden, der var blevet det bærende i hans eget Liv. For paa bedste Maade at kunne udfylde et Undervisningsarbejde indenfor Sagens Rammer gik han for et Par Aar siden i Gang med de forberedende Studier til Studentereksamen. Han er netop i denne Tid oppe til de afgørende Prøver, og gaar alt, som det ser ud til, vil han kunde afslutte en meget anstrengende Tid med en velfortjent Ferie i Kolonien til Sommer. Jeg vil ikke kunne offentliggøre disse Oplysninger uden at bemærke, at Mogens Møller saa at sige under hele sit Studium har tjent til Livets Ophold som C. B.'er. Takket være sin nøjsomme Indstilling og sin prægtige Kones Hjælp, ser det ud til, at hans Studium krones med Held, og vi glæder os til at se ham fortsætte sit Studium af Martinus Analyser for til sin Tid at nyttiggøre hele sin Viden i Sagens direkte Tjeneste. At ogsaa Mogens Møllers Tegninger i Korrespondanceafdelingen har vakt stor Interesse, nævner jeg kun som en Selvfølge. Personligt vil jeg ikke bestride, at jeg næsten misunder ham denne Evne. Tænk hvad det vil sige for et Hold at faa en Lærer, der ikke alene kan illustrere sine Tanker ved Hjælp af Ord, men ogsaa af de Streger, der paa næsten mystisk Vis ridser sig ind i Sjælen.
Fire nye Medarbejdere er hermed blevet knyttet til Martinus Arbejde som aktive Deltagere. Maatte de hver for sig blive lige saa lykkelige ved den Beslutning, de her har truffet, som vi andre er blevet ved at se dem knyttet til det, som for os selv er Livet.