Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1966/Årsskrift side 41
Gunner Frederiksen
Thi havet består af dråber
Anmeldelse
 
(Borgens forlag, 124 s., kr. 7,75)
Jeg skal her anmelde et særdeles interessant initiativ, en bog, der omhandler "menneskelige og udenrigspolitiske emner". Forfatteren er skolepsykolog. At en skolemand prøver at belyse den yderst alvorlige storpolitiske situation ud fra pædagogiske og psykologiske synsvinkler er i sig selv interessant. Hvad der er endnu mere interessant, er imidlertid, at man mærker, at forfatteren tillige har studeret kosmologi. Det mærkes som en grundtone gennem hele bogen, uden at fremgå af citater eller henvisninger. Særlig interessant er således en klar analyse over årsagerne til krigens opståen, hvor den kosmologiske tankegang bekræftes af avancerede psykologers iagttagelser. Det gælder først og fremmest psykoanalytikerne Karen Horney og Eric Fromm.
 
Aktuelle storpolitiske problemer får en belysning, som naturligvis må afvige stærkt fra den sædvanlige tankegang, men netop derfor i høj grad vækker til eftertanke. Forfatteren nøjes imidlertid ikke med at belyse og analysere. Han stiller også rent praktiske forslag, som han ønsker sat under debat. Forslagene samles i 7 punkter, som bl. a. underbygges med Oslorapportens undersøgelser:
Forslag nr. 1: Danmark stiller hele sit militærapparat til rådighed for F.N. som et internationalt brand-, vagt- og observationskorps.
Forslag nr. 2: Der foretages omlægning af vort værns organisation og uddannelse i overensstemmelse med dets ændrede formål.
Forslag nr. 3: Der oprettes et fredsministerium.
Forslag nr. 4: Danmark erklæres positivt neutral.
Forslag nr. 5: Gennem frihandel og nordisk samarbejde søger Danmark at udvide vor samhandel og vort samarbejde med jordens øvrige lande.
Forslag nr. 6: Danmark stiller sig under F.N.s beskyttelse og indstiller sig på ikke-voldelig modstand i tilfælde af besættelse.
Forslag nr. 7: Danmark tager initiativ til oprettelse af et internationalt universitet under UNESCO evt. på dansk grund og søger i det hele taget at bevæge vor pædagogik i retning af den nye tænkemåde.
Bogen er skrevet på et letfatteligt sprog, således at også mennesker, som ikke har den dybere indsigt i udenrigspolitik, kan få udbytte af den. De bør læse bogen. Det er jo ikke helt almindeligt at se den kosmologiske tankegang som baggrund for forsøg på løsningen af svære storpolitiske problemer. - Måtte det ikke blive sidste gang et sådant forsøg ser dagens lys.
Harald Sørensen
PS. Instituttet modtager gerne bestillinger.