Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1988/2 side 27
P. Brinkhard 8-8-87
 
REFERAT AF AAGE HVOLBYS BERETNING OM:
 
Sagens vækst
 
Går det for langsomt med Martinus' sag? Ved festen d. 8. august 1987 i anledning af Martinus' fødselsdag lød både optimistiske og pessimistiske toner. Aage Hvolby valgte i sit indlæg at betragte spørgsmålet på grundlag af nogle videnskabeligt kendte vækstkurver. Det blev til noget, der kan betegnes som en helt ny synsvinkel i den diskussion, man naturligt må forvente mellem pionérer, der arbejder med en sag af global betydning. – Engang vil man nok spørge: "Hvad snakkede de om den gang?" Vi var faktisk meget optaget af sagens vækst.
 
Kære venner!
Jeg vil berette om sagens vækst, som den opleves og vurderes med Instituttets øjne.
Vækst
Vækst er normalt noget, der kan udtrykkes i længde, rumfang, vægt eller antal. Og vi kan i virkeligheden godt anvende "antal" til at udtrykke visse dele af vækstforholdene i Instituttets virksomhed. Vi kan således danne os et skøn over antallet af interesserede. Vi kender antallet af abonnenter på KOSMOS. Vi kan optælle antallet af undervisningstimer. Vi ved nogenlunde, hvilke bøger der er oversat til hvilke sprog, og vi ved, hvor mange bøger, der er solgt.
Vi kigger på kurver
Man får det mest overskuelige indtryk af vækstforhold, når man kigger på grafiske afbildninger. Den "logistiske kurve" (fig. 1) viser, hvor langt en eller anden aktivitet er kommet i forhold til det niveau, den startede på, og i forhold til det niveau, den midlertidigt eller permanent når frem til. Der kan f.eks. være tale om antal telefoner, antal fjernsyn eller antal mennesker i et bestemt område. Det kan altsammen måles i forhold til tid. Det karakteristiske for den logistiske kurve er, at der i begyndelsen ikke sker ret meget. Det går langsomt. Men så pludselig går det stærkere og stærkere. Herefter bliver der gradvist mindre og mindre tilbage af det, som aktiviteterne kan komme til at omfatte, og derfor kommer væksten også til at gå langsommere og langsommere.
 

Fig. 1: En logistisk kurve
 
Et konkret eksempel på en sådan logistisk kurve har vi i fig. 2 for perioder fra 0 til 12 timer. Det drejer sig her om vækstkurven for bakterier, der vokser i et næringssubstrat. Kurven viser, hvor hurtigt antallet af bakterier vokser, logaritmisk udtrykt. Den starter forneden til venstre med noget, der kaldes "nølefasen". Her sker praktisk talt ingen forøgelse af bakteriernes antal. De ligger i en slags dvale, idet de først skal tilpasse sig det omgivende miljø. Men når de så endelig går i gang med at formere sig, går det temmelig stærkt. De fordobler gennem forløbet af den såkaldte "log fase" ustandseligt deres antal, som til sidst kommer op på et niveau, hvor kurven flader ud. Denne udfladning er udtryk for, at under disse betingelser er bakterieantallet nået til en "stationær fase", hvor bakterierne formerer sig med samme hastighed, som andre af dem dør. Antallet af levende bakterier holder sig altså i en periode konstant.
 

Fig. 2: Vækstkurve for en bakteriekultur
 
Martinus' sag i nølefasen
Nu kan man så spørge: Hvad har vækstkurven for bakterier med Martinus' sag at gøre? Hertil kan man svare, at ganske vist taler vi her om bakterier, men det, disse bakterier gør, er jo, at de omdanner deres omgivelser. De omdanner det miljø, de er i. Vi ser af kurven, at der i begyndelsen ikke sker nogen særlig omdannelse af omgivelserne. Men så efter en periode – efter denne "nølefase" – går det hurtigere og hurtigere. Bestemmende for, hvor hurtigt det går, er dels, hvor mange bakterier, der er til stede, som kan omforme omgivelserne, dels hvilken kraft, de har til at omforme omgivelserne, samt hvilken modstand der fra omgivelsernes side er imod omformning.
Hvis vi nu antager, at en sådan logistisk kurve også i princippet gør sig gældende for sagens aktiviteter, når vi til den erkendelse, at disse aktiviteter på alle områder undtagen ét (se senere) befinder sig i "nølefasen".
Svarende til denne "nølefase" brugte Martinus udtryk som "pionértiden" eller sagens "fostertilstand". Om den stejle del af kurven, hvor det går hurtigt, udtrykte Martinus sig med et citat fra Matthæusevangeliet (Matt. 24,27): "Lynet, der lyser fra Østen til Vesten". Endelig kan man tale om "efternølerne", der her repræsenteres ved den del af kurven, hvor den afsluttende flader ud.
***
(Herefter gik Aage over til en detaljeret redegørelse for sagens nuværende aktivitetsniveau med henblik på en mere underbygget sammenligning med de viste vækstkurver.)
Arbejdet med endnu ikke udgivne manuskripter
Instituttets første formål er at bevare Martinus' værker uændret, som de foreligger fra hans side. Martinus efterlod sig et uafsluttet manuskript DET EVIGE VERDENSBILLEDE IV. Det er et betydeligt arbejde at skulle gøre det færdigt, men vi håber, at denne bog kommer til at se dagens lys i løbet af få år. Flere nye "symbolbøger" skal vi næppe forvente.
Instituttet har godt 200 båndoptagelser af forskellige Martinus-foredrag. Om sit skriftlige materiale fortalte Martinus, at han gennemgik det adskillige gange, før han afleverede det til publikation. Hans foredrag er naturligvis ikke så omhyggeligt gennemarbejdede som hans skriftlige værker. Dette betyder, at før man kan omforme båndoptagelser til artikler, må man kigge nøje på, hvordan de bliver skrevet af, og hvordan vi får dem bearbejdet og færdigredigeret, eller kort sagt: hvilke "spilleregler", vi skal bruge for at lave båndforedrag om til artikler.
Instituttet har netop i løbet af det forgangne år udarbejdet disse regler. Det skulle indebære mulighed for, at vi i løbet af de nærmeste år vil se en række af båndforedragene overført til artikler.
Oplysningsvirksomhed
Næste formål er, at vi skal oplyse om Martinus' værker. Det sker bl.a. gennem KOSMOS, og her må vi konstatere, at antallet af abonnenter for dansk og svensk KOSMOS er ret uændret. Og det er naturligvis lave abonnentantal, vi endnu har på engelsk, tysk og hollandsk KOSMOS.
En ny aktivitet er, at der i årets løb er lavet et første udkast til en film om Martinus' liv og hans analyser. Det er en meget bekostelig opgave at føre filmen ud i livet, så vi kan ikke nu sige noget om, hvornår den bliver en realitet.
Oversættelser og nyudgivelser
Vi skal oversætte Martinus' værker til flest mulige sprog, så længe vi endnu ikke har et internationalt fællessprog.
Til svensk er næsten alt oversat.
Til engelsk har en stor del været oversat tidligere, men kvaliteten har været utilfredsstillende. Derfor er LIVETS BOG I nyoversat, og DET EVIGE VERDENSBILLEDE I og II er under udarbejdelse.
Til tysk har vi fået rå-oversættelser af hele LIVETS BOG, LOGIK og BISÆTTELSE fra nylig afdøde Eric Gentschs hånd. Vi ønsker også i dag at sende ham en taknemmelig tanke for det store arbejde, han hermed har præsteret. Andre personer arbejder nu videre med DET EVIGE VERDENSBILLEDE.
Til tjekkisk er alt oversat.
Til hollandsk, esperanto og serbokroatisk arbejdes der bl.a. på LIVETS BOG I, og der er til disse sprog i forvejen oversat en del mindre bøger.
Endelig har vi netop nu fået at vide, at LIVETS BOG I er oversat til islandsk.
Efter omtalen af oversættelserne er der grund til at nævne nogle nyudgivne bøger.
På dansk har vi fået den lille bog TO SLAGS KÆRLIGHED. På svensk har vi fået DET EVIGE VERDENSBILLEDE I, og på engelsk har vi fået "Fortalen" til LIVETS BOG. Samme bogs bind I på engelsk er i øvrigt sat og dermed klar til trykning. Det indebærer, at bogen formentlig udkommer inden for det kommende års tid.
På tysk afhænger fremskridtene af, om et forlag vil vise tilstrækkelig interesse for disse udgivelser. Vi har begrundet formodning om, at det vil ske inden for en overskuelig periode.
På tjekkisk cirkulerer oversættelserne blandt 100-150 personer.
Set i forhold til, at alle Martinus' bøger på et eller andet tidspunkt vil være oversat og udgivet på alverdens sprog i betydelige oplagstal, må vi konstatere, at vi er i "nølefasen". Ganske vist et godt stykke henne i "nølefasen", men dog i "nølefasen".
For at støtte dette vigtige område, er det tildelt høj prioritet i rådets arbejde. Der lægges i den forbindelse stor vægt på kvaliteten, såvel den rent sproglige kvalitet som overensstemmelsen med Martinus' danske originalværker.
Undervisning
Instituttet skal sørge for undervisning. Ser vi nogle årtier tilbage, kan vi konstatere, at hovedparten af undervisningen dengang blev båret først af Martinus selv og så af Martinus sammen med Erik Gerner Larsson. Noget senere kom Mogens Møller og Sv.Å. Rossen til, og disse fire personer udførte i mange år hovedparten af undervisningsarbejdet.
Nu kan vi glæde os over, at en række unge, inspirerende undervisere er kommet til. Det har medført et stigende antal undervisningstimer – ikke mindst i kraft af vinterskolen, som vi tillader os at betragte som en succes.
Andres aktiviteter
Uden for Instituttets styringsområde er etableret en række studiegrupper, og der har været afholdt talrige foredrag såvel i Danmark som i udlandet: Sverige, Tyskland, England, Frankrig – og også en begyndende aktivitet i USA, Canada, Sydamerika, Australien og New Zealand. Der er lagt en række frø, som nogle steder er faldet i så god jord, at de vil vokse.
Endvidere er der kommet nogle nye bøger baseret på Martinus analyser. Inden for det seneste års tid er der således udkommet bøger forfattet af Sv. Å. Rossen, Gunner Frederiksen og Per Bruus-Jensen. Andre personer er sandsynligvis i gang med at skrive nu. Og vi kan alle glæde os over Sam Zinglersens initiativ med udgivelsen af bogen om Martinus' erindringer, som simpelthen er en guldgrube fyldt med mange detaljer og et utrolig stort antal illustrationer.
Fra Instituttets side vil vi også sige tak, fordi interesserede sørger for, at der udgives studieplaner, sådan at man kan blive klar over, hvad der er af studiegrupper og foredrag rundt om i landet.
Økonomi
På det økonomiske område er Instituttet karakteriseret ved, at det skal være uafhængigt af offentlig indflydelse. Det medfører, at vi ikke kan få støtte fra offentlig side til etablering og drift af vore aktiviteter. Nu er der tilmed sket det nye, at der i Danmark er kommet nye skatteregler for beskatning af fonde og selvejende institutioner. Det indebærer en reduktion af Instituttets indtægtsmuligheder og dermed også en vis reduktion af aktivitetsmulighederne.
I øjeblikket undersøger vi mulighederne for at skaffe støtte fra enkelte private fonde i ind- og udland. Om det fører til noget, kan vi ikke sige noget om nu, men der arbejdes med konkrete planer.
Det gælder nu – og det gælder permanent – at Instituttet er kolossalt afhængigt af gaver, såvel økonomiske gaver som gaver i form af den frivillige indsats, der ydes fra mange forskellige sider.
Rådets arbejde
Rådet har holdt møde en gang om ugen i 10 måneder. Tiden er hovedsagelig brugt til at tage stilling til en række problemer, som er rejst af interesserede. Det har fra rådets side været naturligt og forventet, at der ikke på alle områder har været fuld accept af de beslutninger, der er truffet. Som eksempler på, hvilke typer problemer det drejer sig om, kan nævnes:
– I hvilken grad skal Instituttet håndhæve sin copyright til Martinus' værker og hans symboler?
– Hvilken litteratur kan der undervises i på Instituttet og Centeret?
– Hvor omhyggelige skal forklaringer, der ledsager symboler, være? Det er et område, Martinus har udtalt sig meget om.
– Hvilke aktiviteter kan Instituttet deltage i, og hvilke bør det ikke deltage i?
– Hvordan skal samarbejdet være med centre i udlandet?
– Hvilket stof er det rigtigt at have med i KOSMOS?
– Hvordan skal Instituttets økonomiske midler prioriteres?
– Helt generelt: Hvordan skal vi samarbejde med den omgivende verden? Hvordan skal vi virke, når der er enighed om målet, men ikke fuld enighed om vejene og den hastighed, hvormed vejene skal gås.
***
Martinus har med sit eget eksempel vist, hvor kolossalt vigtigt det er, at problemerne bliver endevendt mest muligt for at sikre, at man ikke har overset vigtige forhold i beslutningsprocessen. Det er også grunden til, at han har pålagt rådet at tilstræbe enighed i alle beslutninger. Det er selvfølgelig en stærkt medvirkende årsag til, at rådet helt naturligt kommer til at arbejde langsomt, bedømt i forhold til den omgivende verden. Vi arbejder jo med beslutningsprocesserne på en helt anden måde end den omgivende verden, hvor man har firmaer med en bestyrelse, en direktion og nogle medarbejdere, som bliver betalt for at udføre fastlagte opgaver til en bestemt tid.
Det vigtigste for os må være, at vi har Martinus' værker, og hver for sig har lejlighed til at studere dem. Derfor har Martinus gang på gang præciseret, at det vigtigste er, at vi er venner, og at vi har indbyrdes harmoni. Det vejer langt tungere end effektivitet.
Martinus' forfatterskab
Generelt kan siges, at der har været mange flittige interesserede i gang med aktiviteter på forskellige områder. Aktivitetsområdet som helhed er øget, men vi er gennemgående et eller andet sted i "nølefasen".
Kun på ét område er vi kommet til den omtalte vækstkurves afslutning, og det er selvfølgelig dér, hvor det drejer sig om Martinus' fremstilling af det evige verdensbillede.
Martinus startede i virkeligheden også med noget, vi kan kalde en "nølefase", nemlig perioden kort efter hans oplevelse af "den store fødsel". Hans krop skulle da tilpasse sig den kosmiske bevidsthed, og han skulle vænne sig til ikke at beskæftige sig med andre ting end analyserne – ikke spille klaver, ikke læse bøger og ikke arbejde med tal på mejeriet. Han skulle først og fremmest ved sine samtaler med Lars Nibelvang finde ud af, hvad det er for spørgsmål, vi jordmennesker gerne vil have besvaret. Og han skulle finde ud af, hvordan man giver de bedst mulige svar på disse spørgsmål. Han skulle vænne sig til at tale hyppigere og hyppigere, for flere og flere mennesker og uden manuskript. Han skulle vænne sig til at skrive, vænne sig til at undgå disse halvsides lange sætninger, som han troede, vi ville forstå, fordi det var sammenhængende tankerækker. Som der står i hans erindringer, tog det ham syv år, før han var moden til at påbegynde sit forfatterskab. Disse syv år kan vi godt betegne som en slags "nølefase".
Derefter præsterede han jo en utrolig høj litterær aktivitet. Efter 45-50 års intensivt skabende arbejde var hans krop nedslidt, men hans kosmiske hjerne stadig fuldstændig klar. Han måtte da sætte tempoet ned vel vidende, at han i virkeligheden allerede da havde afsluttet sin egentlige mission.
Vi kan altså godt anvende en logistisk kurve til at udtrykke, at Martinus har fuldført sin mission i overensstemmelse med en sådan kurve.
Han arbejdede koncentreret i næsten 60 år med overbringelsen af det evige verdensbillede vel vidende, at han selv kun skulle opleve sin sags fosterfase, idet hans arbejde først og fremmest var skabt med henblik på fremtidens mennesker.
Vi kan bedst højtideligholde hans minde ved at huske på, at vi skal være venner, og at vi skal leve i harmoni med vore omgivelser. Vi skal, som han sagde i sit sidste foredrag, vænne os af med at være utålmodige. Vi skal vænne os til at betragte tingene med Guds øjne.