Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1989/3 side 56
Nyt fra Martinus Center i Klint
 
Påskearbejdet og andet forårsarbejde i Martinus Center Klint 1989
 
Kære læser! Marts måned er begyndt, og forårsjævndøgn, påske og foråret nærmer sig med hastige skridt. En ny sæson i Klint er ved at komme i gang. Et nyt forår med mange praktiske forberedelser begynder her i denne måned med det traditionelle påskearbejde fra lørdag den 18. til fredag den 31. marts.
Vedligeholdelse i Martinus Center
Vores langsigtede mål er at indhente den manglende vedligeholdelse, der opstod i en periode, hvor der simpelt hen ikke var penge til at holde tingene i virkelig god stand.
Dertil skal vi altså fastholde det højere vedligeholdelsesniveau, som vi har opnået i dag, sådan at vi i højere grad kan arbejde forebyggende fremfor først at reparere tingene, efter skaden er sket.
I de forløbne år har vi været i stand til at male både Pavillon I og II udvendigt. Takket være en ihærdig indsats fra vor medarbejder i Klint, Erik Hansen, vil hele Pavillon II indvendigt være tapetseret og malet her til foråret.
Selvfølgelig ville vi egentligt helst bygge en ny Pavillon i stedet for, men så længe interessen er så lille, som den faktisk er, ville driftsudgifterne blive alt for høje i forhold til vore nuværende beskedne indtægter.
Fremtidige opgaver
Til foråret vil det Gamle Svenskhus, som mange måske længe har syntes ikke så særligt pænt ud mere, udvendigt blive pudset og komme til at se bedre ud. På endnu længere sigt ligger det i vore tanker at få forbedret toilet og brusebad ved det Gamle og Nye Svenskhus og at få rettet op på Anneksets noget forsømte tilstand. Pavillon I og flere af husene som Klokken, Marens Hus og Vendelbo trænger også snart til en stor og kærlig omgang, ligesom nogle af blokhusene. Så der er nok at tage fat på.
Centrets afløbs- og kloaksystem
Instituttet har i firserne brugt over Dkr 300.000,- til nye septiktanke, nye brønde, nye sivedræn m.m. ved både Terrassen, Svenskhuset, Pavillon I og foredragssalen samt Pavillon II som følge af dårlig funktion og skærpede miljøkrav. I december 1988 blev sidste del af dette arbejde ført ud i livet, nemlig mellem Pavillon I og foredragssalen.
Denne investering skulle gerne sikre Instituttet lang tid fremover mod ubehagelige afløbsproblemer. Og kapaciteten er nu så stor, at også eventuelle nye Pavilloner (i stedet for I og II) uden større problemer vil kunne tilsluttes.
De grønne områder
Disse kræver nok meget mere arbejde, end folk almindeligvis forestiller sig, især når de skal se pæne ud. Det kan derfor ikke undre, at vi prøver at begrænse arbejdet ved at indrette områderne så praktisk som muligt. Store jævne græsarealer, som kan slåes, helst med lidt større maskiner. Ingen hække, der skal klippes, og bedene mest med lave buske, som så heller ikke skal skæres ned.
Men alligevel er fældning og nyplantning i et vist omfang hele tiden nødvendigt.
Her til påske regner vi bl.a. med at fælde og rydde op på fællesarealet mellem Rosenvangen Nord og Havstien. Omkring foredragssalen skal de områder, der blev gravet op i forbindelse med kloakarbejdet tilsåes og beplantes med nogle træer og buske. Udover de sædvanlige opgaver som oprydning og lugning vil vi koncentrere os om at gøre området bag værkstedet færdigt.
Forårets opgaver
Det frivillige arbejde har altid været en hjørnesten i Instituttets virke og vil også være det i fremtiden; det er jo en del af den ny verdenskultur.
Her til foråret er der brug for mange hænder. Vi skal i gang med forårsrengøring, dér hvor det er muligt. Uld- og vattæpper skal efterses, og der skal vaskes gardiner og sys betræk til madrasser. Der er en del indvendigt malearbejde.
En opgave, som er blevet forsømt i mange år, vil vi tage op igen, nemlig indretning af lejlighederne. I den sammenhæng er der en del billeder, der skal indrammes og hænges op.
Der skal snedkereres og tømres, døre og vinduer skal repareres, tagrender, nedløbsrør og tage skal renses.
Og mens påskearbejdet står på, har vi brug for et køkkenhold på 3 – 4 personer. Så der er så at sige arbejde til alle, der kan bruge hænderne, og der er selvfølgelig også brug for fagmænd på flere områder. Vi plejer at arbejde ca. fem timer om dagen.
Hvornår kan vi komme?
Her til foråret er den første mulighed i og omkring påske, og i år går denne periode som sagt fra lørdag d. 18. marts til og med fredag d. 31. marts. Ring lige og fortæl, hvornår du regner med at komme og husk arbejdstøj. Som sædvanlig vil du kunne overnatte gratis i Pavillon I og II, husk lagener eller sovepose.
I perioden fra d. 23. – 27. marts spiser vi kl. 13 fælles varm mad, som kommer til at koste ca. 17 kr. De andre måltider skal du selv sørge for. Om aftenen vil der være uformel undervisning (foredrag og indlæg) og tekomsammen på Terrassen (te og evt. kager til kostpris).
Efter påske er der også mulighed for at hjælpe til helt frem til slutningen af maj måned (men husk at aftale det); i denne periode vil der også blive arrangeret nogle arbejds-weekender, som meddeles senere i KOSMOS. Du kan overnatte gratis i Pavillon I, men er helt på egen kost og skal selv lave mad. Husk sengelinned eller sovepose og arbejdstøj.
Vel mødt i Martinus Center
Vi regner med, at vi i fællesskab vil kunne skabe en god atmosfære og et arbejdsresultat, der ikke kun vil glæde os selv, men også mange andre fremover.
Til sidst vil vi gerne sige et hjertelig velkommen til Anne-Grethe og Knud Kronborg, som fra 1. marts bor på Villa Rosenberg og har overtaget Willy Kuijpers arbejde i Klint.
Henvendelse og tilmelding:
Willy
Martinus Institut
Mariendalsvej 94-96
DK-2000 Frederiksberg
tlf.: 01 34 62 80 (kl. 10 – 15)
Klintgruppen