Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1996/10 side 191
Glimt af sagens historie
Foto af Claus Möller
 
50-års jubilæum
for foredrags- og studiekredsvirksomhed i Malmø og Sverige
af Claus Möller
 
I efteråret 1945 efter 2. verdenskrigs ophør påbegyndtes foredragsaktiviteterne omkring Martinus og hans kosmiske analyser i Malmø. Erik Gerner Larsson, der var Martinus personlige sekretær og medarbejder på Martinus Institut i København gennem mange år, holdt det første foredrag i Teosofisk Selskab og derefter fortsatte aktiviteterne i eget regi, fortæller Märta Björdal, der er 80 år og husker de første foredrag.
I foråret 1946 kom der for alvor gang i foredragsvirksomheden med syv foredrag, hvoraf Martinus selv holdt et. Fra 1946 holdt Martinus to foredrag om året, et om foråret og et om efteråret. Sidste gang var i 1963.
Erik Gerner Larsson rejste, også i 1946, til Malmø to gange om måneden for at lede et spirende studiekredsarbejde omkring Martinus Livets Bog. Erik Gerner Larsson kom derefter regelmæssigt hertil i 40- og 50erne. I 60- og 70erne var det Mogens Møller der holdt de fleste foredrag. Mogens var også en af Martinus nærmeste medarbejdere på den tid, og op gennem 80erne voksede siden antallet af foredragsholdere.
Den første bog i Sverige om Martinus og hans kosmologi udkom i 1946. Det var en oversættelse af Erik Gerner Larssons bog Martinus – En introduktion. Bogen var oversat til svensk af John H. Boklund, der desuden startede en svensk korrespondanceafdeling til Martinus Institut i København her i Malmø. Denne foredrags- og studiekredsvirksomhed har bestået lige siden og fejrer nu en slags 50-års jubilæum. Gennem de 50 år har der været mange forskellige mennesker engageret i dette arbejde. Boklund var en af de første, men også Sven Johansson, frilufts- og sundhedsmotionist samt grundlægger af helsekostcentralen, var med. Sven Johansson købte og skænkede den gang det hus i Klint, der nu kaldes Svenskhuset, til instituttet i København.
I 60erne sørgede Gunhild Glipe og Stellan Linde for, at aktiviteterne fortsatte og Stellan, der fra 1974 og femten år frem solgte Martinusbøger i den helsekostforretning, hvor han arbejdede, fortæller, at han på den måde solgte tusindvis af Martinus bøger til interesserede mennesker.
I 1981 dannedes Martinusgruppen i Malmø på initiativ af Gunhild Glipe og i 1991 fik denne gruppe fastere juridiske rammer. Den blev en stiftelse og kaldes nu om dage Stiftelsen Martinus Center i Malmø. Antallet af mennesker, der i dag fungerer og arbejder med at udbrede information om Martinus værk, er vokset støt. Et netværk af interesserede mennesker hjælpes ad. Ud over arbejdet med foredrags- og studiekredse, foregår der desuden et intensivt oversættelsesarbejde her i Malmø. Der arbejdes med oversættelser til tysk, fransk og til serbo-kroatisk.
I det sydlige Sverige holdes der foruden i Malmø også foredrag i Helsingborg, Lund og Ystad, og vi håber at interessen vil vokse og skabe yderligere aktiviteter flere steder her i Skåne. I dag fortsætter dette store informationsarbejde via flere nye kanaler. Vi er nogle stykker her fra Malmø der i dag sammen med andre har engageret os både i produktionen af tidsskriftet Ny Kultur og undervisningen på Martinus Center i Klint i Danmark samt kursusgården Kosmos i Varnhem. Dette netværk af mennesker hjælper og støtter endog foretagendet i Tyskland og i eks-Jugoslavien. Meget af vort fælles arbejde med at udbrede kendskabet til Martinus og hans værk er indtil videre kun en begyndelse, men vi har her i landet i hvert fald en 50-årig tradition at se tilbage på.