Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1951/2
Forklaring til forsidebilledet
Utallige mennesker grubler i denne tid over, om vor klode virkelig er nået dertil, at dens "dage er talte". Atter og atter hører man jo om videnskabsmænd, der hævder, at "hvis" o. s. v., så "ryger vi allesammen i luften"! Som modvægt til disse forstemmende tanker kan det måske være klogt lige at se på, hvor gammel jorden egentlig anses for at være, og i hvor lang en periode af dens alder homo sapiens har "regeret". Måske den viden vi ad denne vej kan få, er egnet til at "slå lidt koldt vand i blodet".
En engelsk forsker har søgt at anskueliggøre tidsforholdet mellem menneskets og jordens historie på omstående "geologiske ur". Vi citerer fra Bøving-Petersen's "Vor Klodes Saga":
"Til et døgns 24 timer svarer jordperiodernes samlede tid, som er anslået til ca. 2 milliarder år, – et tal, der snarere turde være for lavt end for højt sat. Helt foroven på urskiven, hvor døgnet er ved at rinde ud, ser vi en tynd, hvid linie. Denne fine stribe skal antyde varigheden af menneskeslægtens historie, sammenlignet med jordens. Men i virkeligheden er striben (for tydeligheds skyld) gjort altfor bred; thi af jorddøgnets 24 "timer" repræsenterer menneskets historie kun – 2 sekunder!!!
Dette korte Nu rummer hele vor "verdenshistorie", – alle de begivenheder, hvoraf kulturmennesket har været stolt, fra Babyloniens og Ægyptens "ældgamle" kultur til flyvemaskinernes, motorskibets og Panamakanalens dage.
Hvad vi i vor slægts udvikling beundrer af ånd og kløgt, af kunst og litteratur og af teknisk snille, – alt rummes det indenfor disse 2 "sekunder".
Ikkesandt! Det kunne dog tænkes, at alt det, vi hidindtil har oplevet, snarere end at udtrykke afslutningen, i virkeligheden udtrykker begyndelsen til en verden, der virkelig er grund til at være stolt af!
E. G.-L.