Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1997/2 side 37
Kosmologi og verden
Den første økologiske verdensudstilling
I august 1996 blev verdens første økologiske fødevaremesse afholdt på Holmen i København. På udstillingen var der økologiske fødevarer og andre produkter, redskaber og planter til økologisk landbrug og artikler til økologisk livsførelse.
Der var desuden mange udstillere fra forskellige lande, som igennem foredrag, plancher og lignende præsenterede deres økologiske synspunkter og holdninger. Udstillingen holdtes samtidig med den 11. videnskabelige økologiske konference.
Vi står midt i en økologisk krise
De økologiske problemer i verden er noget, der interesserer mange mennesker og vedrører os alle. Blandt politikere i mange forskellige lande er der en stor forståelse for at få løst de miljømæssige problemer, inden de ender i en uoverskuelig økologisk katastrofe. I forbindelse med udstillingen gav miljøminister Svend Auken udtryk for følgende synspunkter :
Vi står midt i en økologisk krise, som er et resultat af den måde, den industrialiserede verden producerer og forbruger på. Verdens økosystem kan ikke bære, at den tredie verden opnår den samme levestandard som os, hvis det forudsætter samme ressourceforbrug og forurening som i vores del af verden. Men den tredie verden har samme krav på velstand og velfærd som os. Vi er derfor nødt til at vise, at vi har lært af vore erfaringer. Fremgangen må ske på et bæredygtigt grundlag, og det må vi i den rige del af verden hjælpe med til – også for vores egen skyld. Økologisk landbrug er et blandt flere svar på en bæredygtig udvikling.
Guldplanten. En økologisk hæderspris
Landbrugsminister Henrik Dam Kristensen overrakte Guldplanten til forsker lic. scient. Ane Bodil Søgaard. Hun fik prisen for sin forskning i blandt andet sekundære stoffer. Det er stort set alle de stoffer, vi ikke ved så meget om – i modsætning til næringsstofferne, som der er forsket meget i. De sekundære stoffer er bl.a. dem, der giver smag og duft. Desuden er de også med til at forsvare planterne mod svampe, insekter og dyr. Og det har stor betydning for disse stoffer, om planterne dyrkes økologisk eller ej. F.eks. formindskes mængden eller antallet af disse stoffer, hvis der bruges meget kvælstof.
I løbet af de sidste 40 år er kvælstofforbruget i form af kunstgødning steget ca. 6 gange. Derfor smager vore fødevarer ikke af så meget. Det er en af de omkostninger, der har været ved at få et højt udbytte og lave priser. Der er også en sammenhæng mellem vore sygdomme og manglen på sekundærstoffer i frugt og grønt.
Miljørigtig produktion
Den økologiske tankegang viser, at vores bevidsthed om levende organismer og deres samspil har ændret sig. Vi har fået en større forståelse for naturens balance, miljørigtig og etisk produktion og helhedsorienteret forskning. Økologi handler også om vores evne til at forvalte ressourcer og økonomisere med jordens stof og energi. Ifølge kosmologien vil fremtidens produktionsmetoder være baseret på både materiel og åndelig videnskab. Det vil sige, at der efterhånden ikke vil forekomme forurening i forbindelse med fødevareproduktion, fremstilling af teknologi, anvendelse af energi osv. Økologien er et lille skridt i retning af en større bevidsthed om stoffets og de levende væseners kredsløb.
Eigil Kristensen