Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 2002/3 side 50
Kommentar
Alt er såre godt
Kære læser! Vi får i denne tid utallige breve fra mennesker, der føler det som et privilegium at have lært Martinus' verdensbillede at kende. Hvad det er, der fascinerer, skal vi se adskillige eksempler på i dette nummer af bladet. Som så ofte før indleder vi med en artikel af Martinus, hvor han "varmer op". Her til et foredrag i 1946. Årstallet skal man ikke lade sig narre af, for selv om Martinus tager udgangspunkt i de daværende samfundsproblemer, så er det dog nutiden han fortæller om, altså lige nu i 2002. Hvordan kan det gå til? Jo, det er netop pointen i hans verdensbillede, det er det, man falder for. Martinus er evigt aktuel, for det drejer sig ikke om gamle cykler fra 2. verdenskrig (som han kommer ind på) men om moral. Hvad er da moral? Ja, vent nu bare og læs selv, hvad Martinus skriver.
I artiklen lige efter skal vi møde Søren Jensen, en ung mand, som jeg traf i Klint sidste sommer. Han filosoferer over noget, som Martinus ofte sagde til sine tilhørere: "Tag det, I kan bruge, og lad resten ligge." Martinus vidste, at der var ting i hans store fortælling om verdens indretning, som ikke alle kunne forstå. Men noget, som man så i det mindste kunne forstå, var "principperne". Ja, i virkeligheden er dette verdensbillede blot principper. Resten er små fortællinger i billeder, der viser, hvordan principperne virker, så vi kan genkende dem som noget, vi i grunden godt vidste i forvejen. Og kan vi ikke, så lad det blot ligge. Tiden er nemlig med dette verdensbillede. Hvad vi ikke forstår nu, vil vi forstå senere. Det fortæller Egon Sørensen om med et godt billede: fisken, der trækkes op af vandet og vender tilbage til vandet. Lyder det mærkeligt? Så læs selv.
Men apropos principperne, så handler vores spørgerubrik denne gang om godt og ondt. Det handler om at "slappe af", både over for det gode og det onde. Vi skal hverken frelse verden eller føle os kuede af vores egen mangel på det, som bliver slutmålet med al udvikling, nemlig kærlighed. Vores trin på udviklingens lange stige er, uanset hvor vi befinder os, kærlighed. Alt er såre godt, så slap bare af og læs denne artikel til egen beroligelse.
Hvornår har man brug for Martinus' verdensbillede? – Fra det øjeblik, man "opdager" det! Og man kan godt møde det længe før. Det fortæller Edith Grønbæk om. Hun er en af de mange, som har skrevet til os. Det gælder også psykiateren Finn Olav Skogmo. Kan psykiatri og kosmologi forenes? Læs hans artikel og få svaret.
I kommende numre af bladet skal vi møde mange flere af vore trofaste læsere, som beretter om deres møde med kosmologien. Masser af solskinshistorier bliver det til.
For mange år siden roste jeg bladets daværende redaktør Tage Buch for, så godt artiklerne i Kosmos altid passede til hinanden. "Det er mere held end forstand," svarede han. Det må jeg i dag sande. Men hvad er held? Er det ikke netop et tegn på, at alt går op, at alt er såre godt?
sh