Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 2002/2 side 26
Kommentar
Livets eventyr
Kære læser! – livet er et eventyr, som bliver skabt lige for øjnene af dig. Du ved det godt – ja, alle mennesker ved det, men det er de færreste, der er bevidst om det hele tiden. At læse Martinus' bøger og artikler er at blive mindet om dette eventyr. Folk i gamle dage læste i Bibelen for at finde tråden i deres eget livs eventyr, så de kunne stå imod og holde gejsten oppe. I vore dage er der mange andre måder. Men det er ofte mere underholdning og tidsfordriv end den dybe vedholdende interesse for at finde ud af, hvordan livet er skruet sammen, og hvilken rolle man selv spiller. Hvor man kommer fra, og hvor man er på vej hen.
Dette er temaet for denne måneds Kosmos.
Hvad er et eventyr? Martinus forklarer det i sin artikel på de næste sider. Vist nok uden overhovedet at nævne ordet eventyr, for alt, hvad Martinus beskæftiger sig med, er eventyrligt og har karakter af noget, der hele tiden bider sig selv i halen, så man siger – aha! Og det siger man ikke, hvis ikke man i forvejen vidste, at sådan hang det netop sammen. Aha! – jeg tænkte det nok, men jeg kunne ikke lige komme på det, jeg kunne ikke se det så klart, som jeg nu gør.
At leve er at slide på sin egen bevidsthed og bygge en ny op, siger Martinus. Det er at være barn og blive voksen. Er man heldig, kan man i sin alderdom forbinde sig med sin barndom og se et mønster. I Martinus' artikel er det den store mening med livet, der er emnet. Det er livet set under evighedens synsvinkel, som det også var for eventyrdigteren H.C. Andersen. Om ham og hans kosmiske indfaldsvinkel til livet fortæller Harry Rasmussen. Da jeg læste denne artikel, forstod jeg det dybe fællesskab, der er mellem alle levende væsener, den kosmiske bevidsthed, som gjorde det muligt for Martinus at "skue alle de bag den fysiske verden bærende åndelige kræfter, usynlige årsager, evige verdenslove...". Vi har alle lidt af denne kosmiske bevidsthed i os. Derfor forstår vi Martinus, og derfor forstår vi også det store "tankedyb" i H.C. Andersens digtning. Hvis vi forstår det, vel at mærke. For man skal være oplagt, udhvilet og i ro med sig selv. Man skal indrette sig i dagligdagen, så man ikke ustandselig kommer på kollisionskurs med sin samvittighed. Man må finde sin plads i sit eget livs eventyr, så man ved, hvor man er. At hjælpe menneskene med dette er Martinus' store mission. Han viser os, hvor verden er på vej hen, så man kan vide, om man nu i dén eller dén situation er på bølgelængde med det store eventyr, som selve Jordkloden befinder sig i. Fx om den rette balance i spørgsmålet om "at plukke blomster". Det handler vores spørgerubrik om i denne måned. Ligeledes er det blevet aktuelt med en artikel om Dommedag. Er det nu? Endelig skal vi høre om filosoffen Spinoza. Det var ham, der fandt på udtrykket: "Set under evighedens synsvinkel".
Sådan gør vi Kosmos til et eventyr i denne måned.
sh