Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1996/9 side 168
Foto af Per-Anders Hedlund
 
Universet set med kosmisk syn
af Per-Anders Hedlund
 
Gennem mennesket med kosmisk bevidsthed kan vi få et betydeligt mere komplet billede af vort univers end det, naturvidenskaben i øjeblikket giver os.
 
Da en videnskabsmand i et TV-program fik spørgsmålet om livets opståen på jorden, beskrev han det på omtrent følgende måde: "Først var der en kosmisk evolution. Så kom der en kemisk evolution. Og til slut en biologisk evolution." Det, han sammenfattede i disse tre sætninger, var altså den udvikling, der blev påbegyndt efter "Big Bang", den teori, som den naturvidenskabelige kosmologi går ud fra, når man forklarer universets og livets opståen. Selve "Big Bang"-teorien tog form allerede i tyverne, da den amerikanske astronom Edwin Hubble iagttog, at lys fra fjerne galaxer er mere forskudt mod den røde langbølge-ende af spektrum, jo længere væk galaxerne ligger. Efter en længere tids diskussion blev forklaringen: at rødforskydningen er et resultat af, at galaxerne bevæger sig bort fra os med høj hastighed, dvs., at universet ekspanderer, og i tresserne kom man til det resultat, at universet formodentlig begyndte i et eneste punkt, en "singularitet", siger man, med meget høj temperatur og tæthed. Selve eksplosionen skulle have fundet sted for omkring 12-15 milliarder år siden, og for omkring 5 milliarder år siden begyndte skabelsen af vort solsystem her i udkanten af stjernesystemet Mælkevejen.
Et lille "partikellegeme"
Selv om den naturvidenskabelige kosmologi kan give os så mange fakta om vort fysiske univers, at der næsten kræves en professorhjerne til at kunne udnytte al kundskaben, har man alligevel ikke noget komplet verdensbillede at give os mennesker. Så vidt jeg ved, findes der ingen indvendinger fra Martinus side angående vort univers' fysiske opståen ifølge den gængse kosmologi, men derimod er der mere at tilføje set med hans øjne. Til at begynde med er det, vi kalder universet, egentlig bare et lille "partikellegeme" inden i et gigantisk superunivers, som på sin side befinder sig i et endnu større univers osv. i det uendelige. Og går vi den anden vej, dvs. nedad i mikrokosmos, ser vi nøjagtig det samme princip. Det er jo den evolution, som er den primære ifølge Martinus kosmiske verdensbillede, og ikke de fysiske processer, som kun er sekundære.
Den kosmiske "oktav"
Gennem de seks forskellige naturriger, Martinus har beskrevet, foregår der en evig evolution på den måde, at når det sidste rige "salighedsriget" er blevet gennemlevet, begynder livscyklen forfra gennem de samme seks riger, men nu på et højere niveau.
 

Tegning: Mars
 
Deraf navnet "spiralkredsløbet". Principielt er der syv sådanne spiraler, nemlig atom-, celle-, organ-, organisme-, klode-, solsystem- og galaxespiralen. Efter galaxespiralen begynder udviklingen forfra igen i en ny syv systemsspiral, men nu i en højere "oktav", dvs. med et større elementarpartikelprincip. Præcis som skalaer i musiken består af otte toner og kaldes oktaver, hvor første og sidste tone er samme tone, består hvert univers altså af en "kosmisk oktav" (hvor første og sidste "tone" er en elementarpartikel). Så det, vi mennesker kalder for universet, når vi ser ud over stjernehimlen en mørk vinteraften, er altså samtidig en makrokosmisk elementarpartikel oplevet "indefra"! Om dette skal Martinus engang have sagt (se Per Bruus-Jensens nye Martinus introduktion, s. 70) "Mennesket vil opdage, at der findes andre fysiske universer end vort eget, en slags parallel-universer, som man på visse betingelser kan udveksle såvel stof og energi som information med." Netop disse tanker er man tydeligvis begyndt at få inden for kvantefysiken og den teoretiske fysik den senere tid.
Makrokosmisk indånding
Det kosmisk bevidste menneske og "kosmolog" behøver altså ingen naturvidenskabelige metoder og instrumenter for at danne sig en opfattelse af vort univers. Her er det for os endnu uindviede så begrænsede perspektivprincip gennemskuet i både tid og rum. Her er evigheden blevet tiden, ligesom uendeligheden er blevet rummet. Og alle livets gåder er i princippet løst. Hvad angår universets ekspansion, som astronomer og kosmologer synes at se, gives der et så enkelt svar, at det næsten bliver naivt, hvis det ikke samtidig var så logisk, når man tænker på "livsenhedsprincippet", dvs., at det er et levende væsen, vi befinder os i. I bogen Martinus, som vi husker ham s. 108, fru Ingrid Okkels beretning, giver Martinus følgende svar på spørgsmålet: "Men det er jo ganske ligetil – det drejer sig blot om en makrokosmisk indånding, som senere vil blive efterfulgt af en udånding!".
Det intuitive sind
En naturvidenskabelig kosmolog ville formodentlig have svært ved at acceptere et så enkelt svar – og måske Martinus verdensbillede i det hele taget, eftersom det er så ukontrollerbart set fra en naturvidenskabelig synsvinkel. Men ifølge Martinus er det ikke muligt at udforske hans verdensbillede med gængse videnskabelige metoder, som kun bygger på de fysiske sanser. Den eneste måde, forklarer han, er selv at opnå kosmisk synsevne, som er et resultat af et meget balanceret sindelag, uden nogen som helst tendenser til selviskhed og intolerance overfor sine omgivelser. Så selv om et menneske har en udviklet intelligens og forskerbegavelse, kan det ikke udforske andet end den rent fysiske tilværelse, så længe det har mere eller mindre inhumane tendenser i bevidstheden og derfor mangler den intuitive sans. Hvor meget det end forsøger at forlænge sit syn med f.eks. radioteleskoper og elektronmikroskoper, kommer det ifølge Martinus aldrig frem til nogen løsning på selve livsgåden. Den eneste mulighed for forskeren eller andre sandhedssøgere er altså selv at opnå intuition eller kosmisk synsevne. Og metoden til på den hurtigst mulige måde at blive kosmisk bevidst, forklarer han gentagne gange i foredrag og bøger, er at forsøge at arbejde med sin humane udvikling i hverdagen, dvs. at forsøge at blive mere og mere uselvisk, tolerant og kærlig mod sin næste. Det bør vel tilføjes, at der er og har været videnskabsmænd og -kvinder med en begyndende intuition, blandt dem, der har opnået en vis humanitet.
Litteraturkilder:
Per Bruus-Jensen: Projekt liv
"Big Bang"-teorien: Lilla faktaboken om jorden.
 
Oversættelse: HL