Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1990/7-8 side 164
Foto af Søren Hahn
 
Kosmologi, KOSMOS og jeg
af Søren Hahn
 
I gamle dage kunne det hænde, at en eller anden elev havde lagt et flot, poleret æble på katederet. Når læreren så kom ind i klassen, kunne han se, at man påskønnede ham. Her er et æble til dig, Martinus!
 
Mit første kendskab til Martinus kosmologi fik jeg gennem en bog af psykiateren Nils-Olof Jacobson. Den hed "Liv efter døden?", og det var et emne, der interesserede mig meget. Jeg syntes næsten ikke, jeg kunne leve et ordentligt liv uden at have en teori om livet i sin helhed. Og dertil hører efter min mening også tiden efter døden og før fødslen. At der findes sådanne tidsperioder, havde jeg en stærk anelse om. I ovennævnte bog mødte jeg mange udsagn og blandt dem en beskrivelse, som var inspireret af Martinus. Denne beskrivelse følte jeg en ejendommelig genkendelse overfor. På en eller anden måde følte jeg, at det var sandhed. Dertil kom, at logikken og forbindelsen til mine mere dagligdags erfaringer var helt i orden. Og det var netop, hvad jeg havde brug for.
Det første indtryk
I ovennævnte bog var en henvisning til Martinus' lille bog VEJEN TIL PARADIS, og den fik jeg det lokale bibliotek til at bestille hjem fra det mere velforsynede hoved-bibliotek. Da jeg slog op og læste på første side, blev jeg meget forundret. Jeg havde jo ventet at finde en slags fortsættelse af den spændende beretning, jeg var blevet optaget af i Jacobsons bog. Men det var helt anderledes med Martinus. Jeg læste den ene sætning efter den anden og undrede mig meget over stilen. Den var ny og fremmedartet. Jeg læste sætning efter sætning og prøvede ligesom med vilje at komme i opposition til forfatteren. Men det ville ikke rigtigt lykkes. Jeg måtte gå med til det ene udsagn efter det andet, samtidig med at jeg modstræbende måtte erkende, at forklaringerne og den logiske fremstilling hverken kunne have været afkortet eller gjort længere. Jeg havde imidlertid ikke læst ret langt, før jeg følte en umådelig træthed, og det var med nød og næppe, at jeg kom igennem det første kapitel. Men da kunne jeg lægge bogen fra mig med en spirende mistanke om, at nu havde jeg fundet hvad jeg søgte – ja muligvis meget mere!
Tilbage til første klasse
Hvad var det egentlig, der var så særpræget ved Martinus' stil? Det var hans sikkerhed! For Martinus er alting afgjort på forhånd. Men samtidig gør han sig de største anstrengelser for at overbevise læseren ad logisk vej. En sådan skribent var jeg ikke stødt på før. Det almindelige er, at forfattere af filosofisk litteratur forsøger at overbevise sig selv ved at overbevise omverdenen. Derved kommer de på niveau med læserne samtidig med, at de optræder med en klædelig beskedenhed. Der findes selvfølgelig også skribenter, som ikke er i tvivl om deres egen ufejlbarlighed, men de appellerer altid mere til følelserne end til fornuften. Martinus forvirrede mig. Han forenede to sider, der plejer at være som ild og vand. Han var selvsikker og analyserende på samme tid!
Nu bagefter, når jeg tænker tilbage, kan jeg godt se, at Martinus' måde at undervise på bare er den samme, som læreren helt naturligt anvender på de første klassetrin i folkeskolen. Men det faldt mig ikke ind, at noget menneske kunne tillade sig at optræde med en sådan sikkerhed, når det drejede sig om åndelige emner, der ikke kan måles og vejes. I dag har jeg for længst anerkendt Martinus som den voksne lærer, og mig selv som elev i første klasse. Min forvirring er afløst af en lyst til bare at hænge på, så godt jeg kan.
Selv om jeg i begyndelsen ikke helt kunne forstå baggrunden for Martinus' stil, vænnede jeg mig efterhånden til den. Men min lyst til at modsige ham fulgte mig, og det er jeg glad for i dag. For den bedste måde at forstå Martinus på, er at modsige ham og prøve om man kan understøtte sine indvendinger med eksempler fra det daglige liv.
Lettere at kaste sig på kristendom
Via den lille bog fandt jeg nu ud af, at Martinus' hovedværk hed LIVETS BOG. Også den bestilte jeg hjem fra biblioteket. Bibliotekaren mente, at det drejede sig om nogle duplikerede hæfter, og da jeg senere fik at vide, at nu var LIVETS BOG ankommet fra det store bibliotek, var jeg naturligvis spændt. Da jeg kom for at hente bogen, løftede bibliotekaren ikke uden besvær, stabelen med de 7 tykke bøger op fra en hylde under skranken, og han må nok have studeret indholdet en smule, for jeg husker hans kåde bemærkning: "Det havde nok været lettere at kaste sig på kristendom!"
Jeg havde nu juleferie og dejlig megen fritid. Jeg læste og læste fra morgen til aften, og jeg kan huske, at jeg af og til læste særlige passager op for min kone. Vi var meget begejstrede! De to første bind læste jeg koncentreret og ud i en køre, men så begyndte det at knibe med tålmodigheden. Fra bind 3 var jeg mindre koncentreret og begyndte at læse bag i indholdsfortegnelsen for derefter at udvælge særlige stykker, som pirrede min nysgerrighed. I det hele taget må jeg sige, at det var nysgerrighed i stor stil, der drev mig til at studere Martinus. Og sådan er det på en måde også i dag, selvom jeg nu har været det hele igennem flere gange.
Færdig med den øvrige litteratur
Da juleferien var slut afleverede jeg bøgerne. Jeg kunne sagtens have beholdt dem noget længere, men jeg måtte have dem ud af huset. Synet af dem var en belastning for mig, for nu var jeg klar over, at jeg havde mødt noget, som jeg mageligt kunne bruge resten af mit liv til at studere nærmere. Og jeg havde stor lyst til det, men forinden måtte jeg ligesom forberede mig til det. Og denne forberedelse gik ud på, at jeg måtte gøre mig færdig med al litteratur om beslægtede emner, som jeg på det tidspunkt var i gang med. Jeg forstod umiddelbart, at et studium af Martinus' bøger krævede ro. Og den ro kunne jeg ikke få i mit sind, før jeg var helt overbevist om, at der ikke lå uprøvede muligheder i form af andre forfattere og ventede på mig. Når jeg først gik i gang med Martinus, ønskede jeg ikke at distraheres af den tanke, at andre måske havde givet bedre forklaring på de ting der interesserede mig. Derfor gjorde jeg studiet af de forfattere, som jeg tidligere havde fundet lovende, færdigt. Det tog to år, og nu er vi så nået frem til 1977, hvor jeg ad snoede omveje fandt frem til, at der eksisterede et Martinus Institut og et Martinus Center samt foredrag af en Mogens Møller i den nærmeste store by. Alle disse ydre ting virkede naturligvis ekstra igangsættende. Det lille blad KOSMOS fik jeg færten af gennem en liste over tidsskrifter, som Helmer Fogedgaard havde medtaget i en af sine bøger.
Om at skrive i KOSMOS
At jeg senere begyndte at skrive i bladet kan jeg takke Tage Buch for. Jeg var lidt sløj af influenza et par dage i efteråret 1979 og nød at ligge i sengen og have et overskud af fritid, som bl.a. gik med at læse KOSMOS. For at få nye skribenter til bladet udskrev Tage Buch noget i retning af en lille konkurrence, og i min lykkelige tilstand af frihed fra dagligdagens krav og pligter fik jeg mod til at skrive en kortfattet artikel om reinkarnation, som blev bragt i 1979, nr. 15.
Jeg opdagede hurtigt, at det at skrive om kosmologi var noget, der passede mig godt. Mange tror måske, at man skal være meget klog for at kunne gøre den slags. Men det er lige omvendt for mit vedkommende. Jeg skriver bedst om emner, som jeg ikke har særlig megen forstand på. Mens jeg skriver, prøver jeg at finde ud af det. Det er sjovt at ræsonnere sig til en forklaring og formulere den på en sådan måde, at man selv forstår den.
I dag medvirker jeg ved bladets redaktion, og det er bl.a. mit job at sætte artikler sammen, så de kommer til at udgøre en helhed. Det er ikke så svært, som man måske skulle tro, for der er næsten altid en eller flere muligheder, og morsomt er det, når man får øje på dem.
Du skal have et stort knus Martinus
KOSMOS er ganske vist et lille blad, men det er en stor historie at fremstille det. Svensk og dansk KOSMOS udkommer samtidig og med samme indhold i et samlet oplag på ca. 2000 eksemplarer hver måned. Men før bladet er nået så langt, skal artikler forfattes, udvælges og sendes til oversættelse på de respektive sprog. Endvidere skal teksten skrives ind på Instituttets anlæg, og der skal læses korrektur, layoutes og trykkes. Derpå samles bladet, hvorefter det falses, hæftes, skæres og lægges i kuverter. Så afsted til posthuset, helst i rette tid! Alt dette foregår ulønnet og på fritidsbasis, bortset fra selve trykningen. Så vi er mange mennesker, der hver på vort afgrænsede område er med til at skabe KOSMOS. Arbejdet fordeles fra Instituttet, men medarbejderne er spredt over næsten hele Skandinavien. Og alt dette foregår tilsyneladende uden nogen egentlig ledelse. For mig at se er det et helt eventyr, at det kan lade sig gøre.
Men som i alle eventyr er der nok også en guddommelig hjælpende hånd bag ved. Og jeg kan i denne stund ikke undlade at sende varme tanker og hilsener til alle de mange medarbejdere og ligeledes til vor trofaste kreds af abonnenter, der så kærligt bakker op om KOSMOS og dermed er med til at støtte Martinus' sag psykisk og økonomisk. Men den guddommelige hånd fornemmer jeg også som en mere personlig hjælp fra det åndelige plan, fra Martinus selv... Ærlig talt Martinus, du skal have et stort knus fra os alle sammen! Tillykke med de 100 år og en varm TAK til det Forsyn som sendte dig!
 

KOSMOS heftes, skæres og lægges i kuverter af Tage, Kai, Betty, Lilly og Inger.