Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 2001/1 side 12
Avisklip
Fandt forklaringen på tilværelsen
af journalist Lene Mikkelsen
Sven-Erik Rævdal
Sven-Erik Rævdal
Sven-Erik Rævdal, der rejser rundt og holder foredrag om Martinus Kosmologi, fortalte om sin store interesse til en journalist. Det kom der en avisartikel ud af. Nedenfor bringer vi et uddrag af artiklen, der bl.a. viser, hvordan Martinus i vore dage kan introduceres for et større publikum ved at blive forbundet med en livshistorie, som mange på en eller anden måde kan nikke genkendende til.
Sven-Erik Rævdal nåede at fejre 40-års jubilæum, inden han som en af de organiserende kræfter i oprettelsen af Tele Danmark var med til at overflødiggøre sin egen stilling. Men Sven-Erik beklager sig ikke. Nu har han fået mere tid til sin hovedinteresse: Martinus Kosmologi.
 
– Jeg har ikke dårlig samvittighed over, at jeg forlod arbejdsmarkedet som 57-årig. I de år, jeg var aktiv, har jeg nok arbejdet til pensionsalderen på forhånd, mener Sven-Erik, der arbejdede tæt på direktionen – og knoklede aftener og weekender. I dag er han "lykkelig oven på det ræs", som han udtrykker det.
Og lykken smiler tilbage til én, da han viser rundt på ejendommen nær Lemming, hvor katte, kunst og en frodig have er med til at danne rammerne om dagligdagen. Når det føles ekstra højt til himlen denne dag, hvor solen – en af stjernerne i Mælkevejen, i universet – sender sine stråler ned over mennesker, dyr og ned over cellerne i det allermindste græsstrå, skyldes det ikke blot de smukke omgivelser, men også samtalen, der handler om "Martinus Kosmologi". Kosmologien er en verdensanskuelse, hvor alt i verden ses som ét sammenhængende væsen, opbygget af levende væsner inden i levende væsner.
Nu er det jo ikke lige sådan at forklare "alt" på et par timer endsige i disse afmålte spalter. Men Sven-Erik gør forsøget. Og til det formål har han forud for vores møde fremstillet en række overskuelige A4-sider med relevante stikord. Ganske som han har gjort det tusind gange før til virksomhedsmøder – den nu 58-åriges baggrund fornægter sig ikke!
"I den urolige tid, vi lever i, har mange svært ved at finde mening og tryghed i tilværelsen. Martinus Kosmologi giver en logisk og dybtgående forklaring på den livsproces, vi står midt i, og dermed et godt grundlag for at nå frem til et både optimistisk og realistisk syn på livet", har han skrevet som indledning på papirerne, og Sven-Erik fremhæver, at det netop var logikken i kosmologien, der fangede ham tilbage i 70'erne. Det var dengang, han tilfældigt faldt over et af Martinus' skrifter hos sin svigerfar.
– Som overbevist ateist tænkte jeg umiddelbart: Ja,- ja – det skal jeg hurtigt få pillet fra hinanden. På den anden side havde jeg det sådan, at de forklaringer, videnskaberne og religionerne præsenterede, var for fattige.
Billedkollage
– Kosmologien giver en logisk helhedsforklaring på tilsyneladende modsætninger i verden, og det tiltalte mig, siger Sven-Erik og påpeger, at kosmologien ikke er en religion. Det er heller ikke noget, man kan være medlem af. Kosmologien er den vision og verdensforståelse, som Martinus Thomsen indså og senere formulerede i syv-bindsværket Livets Bog. Sven-Erik Rævdal kalder Martinus for "Danmarks bedst bevarede hemmelighed" og fortæller, at Martinus blev født i Sindal i Nordjylland i 1890, hvor han levede et ret almindeligt liv som mejerist, indtil han som 30-årig havde en usædvanlig åndelig oplevelse. Her blev han indviet i principperne for livets udvikling og verdensaltets struktur. Han fik såkaldt kosmisk bevidsthed, hvilket han bevarede, indtil han i 1981 forlod denne verden.
Ligesom alle vi andre er Martinus dog stadig et sted i verdensaltet, for tanken om reinkarnation – at vi alle sammen lever evigt i den ene eller den anden form – er helt central for kosmologien.
– En eller anden dag kan vi alle opnå den intuition, som Martinus havde. Det er et stade, vi udvikler os mod gennem evig genfødsel, siger Sven-Erik, som forklarer, at vi gennemlever en række stadier fra planteriget til et rent åndeligt rige, og på længere sigt går menneskets udvikling i retningen af et fuldkomment materielt og åndeligt menneskerige, der omfatter alle Jordens folk.
I denne "livets skole" udvikles næstekærligheden hos det enkelte menneske, men det er ikke en udvikling, vi kan forcere, og undervejs er lidelsen eller det "ubehageligt gode", som han kalder det, helt nødvendig.
Her indskyder Sven-Erik lige en bemærkning til det medie, han er ved at blive interviewet til.
– I bringer ofte historier om folk, der har måttet gå gennem megen lidelse for at finde en anden vej i tilværelsen. Og for sjov har jeg sommetider sagt, at man kan læse om "livets mirakel" i Onsdagsavisen. Jeg må dog skuffe med at sige, at mit eget liv har været evigt dejligt, smiler han.
Når Sven-Erik beskriver sit liv som sådan, er det ikke kun, fordi han er blevet forskånet for større sorger i livet, men det er også, fordi hans verdensanskuelse giver tryghed og ro samt en accept af primitive sider i menneskelivet. Ifølge den verdensopfattelse er der nemlig en mening med de ting, der opleves ondt. Men det virkelig onde findes ikke, "Alt er såre godt", indså Martinus og med ham Sven-Erik.
Det betyder omvendt ikke, at man blot skal forholde sig passivt til verdens gang, mener Sven-Erik. – Konsekvensen af kosmologien er nemlig, at man må tage det fulde ansvar for ens eget liv som en brik i den større sammenhæng. – Ligesom jeg er et liv på Jorden, så er jeg for eksempel kloden for mine organer og celler. Og det må jeg tage ansvar for ved for eksempel at spise sundt. Og når jeg ikke mener, det er rigtigt at tage liv, og jeg ikke har lyst til at slå ihjel, så må jeg altså leve som vegetar, forklarer Sven-Erik, der dog understreger, at der er grænser for, hvor konsekvent man kan være. "Bare jeg træder på jorden, så slår jeg jo liv ihjel," siger han og fortsætter:
– Men jeg har nødvendigvis ansvar for at udvikle min tolerance og kærligheden til mine medmennesker og andet liv. Igen understreger han, at der er ikke tale om en række regler i en religion. Ligesom kosmologien heller ikke er en terapiform. Det er og bliver en forståelse af sammenhængen i verden, og så er det op til den enkelte at bruge den viden. Jeg ønsker ikke at missionere, siger Sven-Erik, som ikke desto mindre startede som foredragsholder i Martinus Kosmologi sidste år i Silkeborg.
– I de 25 år, jeg har været optaget af kosmologien, er der sket meget. I begyndelsen var det for eksempel meget vanskeligt at være vegetar, når jeg var til konferencer og lignende. Det er ikke noget problem i dag.
– Jeg synes, der bliver arbejdet meget godt i erhvervslivet, men der er også utrolige ressourcer tilgængelige, hvis man lærte at forstå mennesker lidt bedre, siger Sven-Erik, der via kosmologien har erkendt, at alle ikke kan skæres over samme læst. Men som han siger: – Man skal ikke missionere, men være et eksempel med ens væremåde.
 
Fra OnsdagsAvisen Midtjylland d. 19. juli 2000.