Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1949/10
Forklaring til
FORSIDEBILLEDET
Billedets oprindelige tekst: »katalognr. 4267. Operationsstativ efter Cowl for hunde med bevægelige mundklemmer, hovedholder med tungetang o. s. v.«. Oprigtig talt, kære læser, føler De ikke et gys af modbydelighed jage igennem Dem ved synet af billedet alene? Jeg tror det! Endnu har vel de fleste et sundt moralsk instinkt, der lader dem føle væmmelse ved synet af bevidst påført lidelse. Undskyldningen kender vi: »for menneskets egen skyld«, »i videnskabens navn« o. s. v., o. s. v. Undskyldningerne ændrer blot ikke den kendsgerning, at vi alligevel føler det modbydeligt og nedværdigende, at væsener, der i alt er afhængige af os, kan blive udsat for en behandling, der, om den blev overført til det »følsomme og besjælede« menneske, kun kunne få betegnelsen pervers. Men dyret har som bekendt ingen sjæl, det er blot en »ting« – så De og jeg kan spare os vore »tåbelige reaktioner«. Det er ikke videnskaben, der er noget i vejen med – det er bare os!!!
Man ser jævnligt på tryk, at »dersom eet af disse forsøg lykkes til gavn for blot et enkelt menneske, er de berettigede« – atombombeforsøgene lykkedes også! Tokio radio meddelte: ofrene kan ikke tælles! Som en ung mand sagde til mig: »Vi har præster, der lærer os, at vi må ikke slå ihjel – og vi har generaler, der lærer os at myrde bedst muligt. Vi har videnskabsmænd, der vivisekterer dyr for at redde vore liv – og vi har videnskabsmænd, som lønnes eventyrligt for at opfinde de mest effektivt dræbende fysiske og kemiske våben – er jeg da født i et overdimensioneret sindssygehospital?«
Naturligvis tror jeg ikke, at disse få ord betyder nævneværdigt i bekæmpelsen af vivisektionens uhyrligheder. Men lad det alligevel være sagt, at det er åndsvidenskabens repræsentanters pligt hver på sin plads at give udtryk for, at de føler de »videnskabelige dyreforsøg« som en skamplet på vor kultur og aldrig vil kunne opfatte et menneske, der indlader sig på den slags, som repræsentant for sand næstekærlighed eller den humanisme, der er vort mål.
G–L.
P. S. Billedet er lånt fra »Dyreværnsforeningen«s okt.–jan. nr. 1949. Bladets adr. er: Teglværksgade 31, Esbjerg.