Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1989/9 side 173
 
Foto af Olav Johansson
 
Delfiner også?
af Olav Johansson
 
Når alt kommer til alt, er det måske ikke bare mennesker og myrer her på vor klode, som har udviklet deres eget sprog og dermed evnen til at tænke i symboler.
Nogle forskere mener, at det også er tilfældet med delfiner (og måske endog hvaler). En hypotese, som nu får støtte i nye forskningsresultater, som refereres i aprilnummeret af det amerikanske tidsskrift PSYCHOLOGY TODAY.
At delfiner har en rigt nuanceret evne til at fremstille forskellige lyde er kendt fra gammel tid, og deri har mange villet se et bevis på eksistensen af et "delfinsprog". Dechifreringen af dette sprog er imidlertid stødt på problemer, og endnu synes ingen forskere at have fundet "nøglen" til tydningen af disse særprægede lydkombinationer (men det skal man måske være delfin – eller kosmisk bevidst – for at gå om bord i).
Det synes at være en mere fremkommelig vej, at arbejde med at lære delfinerne at forstå menneskelige symboler og tegn. Ifølge artiklen i PSYCHOLOGY TODAY har den amerikanske forsker Luis Herman skabt et tegnsprog, som det nu er lykkedes at få delfiner til at forstå.
Ved Honolulu-universitetets marin-biologiske forsknings laboratorium på Hawaii er heldige forsøg udført med tre delfiner: Akekamai, Elele og Phonix. Om disse forsøg kan man læse følgende i SVENSKA DAGBLADET den 27/5 1989:
"I aprilnummeret af PSYCHOLOGY TODAY beretter journalisten Susan Chollar om, hvordan man taler med delfiner: Mark Xitco, en vor tids Dr. Dolittle, forklædt som surfer, taler blidt til Akekamai. Så stiller han sig op og gør fire tegn med armene – kurv, højre, "frisbee", hente. Og så venter han … Akekamai har tidligere lært sig tegnene – ét af gangen. Det her er første gang hun skal forsøge at forstå dem i sammenhæng. Hun har flere "frisbee" at vælge mellem. Forstår hun, hvilken hun skal tage, og hvad hun skal gøre med den?
Jo, lektien er gået ind. Hun svømmer til højre, opfanger "frisbeen" og svømmer hen til kurven et stykke derfra. Et fløjtesignal fortæller hende, at det var rigtigt og Mark venter med opmuntrende fisk ved bassinkanten.
Det mærkelige ved denne samtale, mener forskeren Luis Herman, er at delfinen ikke bare forstår forskellige ord, hun forstår en hel meddelelse. Endnu mærkeligere er det måske, at de to delfiner Akekamai og Phonix har lært sig, at sproget er et symbol – umuligt ifølge den traditionelle sprogforskning.
Akekamai svømmer frem til bassinkanten. Xitco, delfintræneren, spørger på en slags hånd-amerikansk, om der findes nogen fløjte i bassinet. Akekamai kigger sig hurtigt omkring og svømmer derefter frem til to padleårer, som er fastgjort til bassinkanten – en hvid og en sort. Hun støder næsen mod den sorte nej-padleåre. Herman mener, at Akekamai taler ved hjælp af sine padleårer, men vil gå videre. Han er i færd med at konstruere en slags sprogtavle med 16 forskellige symboler. Tanken er at delfinerne skal give udtryk for meninger ved at trykke næsen mod de forskellige symboler, som samler sig på rad og række på en TV-skærm."
Delfiner, som demonstrerer evne til at forstå symboler, hvad skal man sige om det? Er de også, ligesom f.eks. myrerne, en slags vordende "mennesker" – ganske vist i en anden kosmisk udviklingsbane?
Ja, meget tyder på det, og i forklaringen til symbol 29 i DET EVIGE VERDENSBILLEDE skriver Martinus bl.a.:
"Foruden jordmenneskehedens kosmiske livsbane forekommer der også andre sådanne kosmiske livsbaner på jorden. Til disse hører som nævnt blandt andet de forskellige insektarter og andre væsensarter, af hvilke nogle allerede er nået frem til at opfylde visse jordmenneskelige, mentale udvilkingsstadier, og danner samfundsforhold, der står hævet over visse primitive jordmenneskesamfund. Ligeledes vil mange fiskearter eller havdyr, der nu forekommer i dybet, nå menneskestadiet ad andre kosmiske baner end den jordmenneskeheden befinder sig på." (DET EVIGE VERDENSBILLEDE del III, side 217. Min understregning).
Det er nok sandsynligt, at Martinus med "havdyr" (delfiner er jo ingen fiskeart) i denne sammenhæng sigter til bl.a. delfiner.