Ældre Kosmos og Kontaktbreve

Kosmos 1974/6 side 72
 
I de seneste år har vi i Danmark kunnet konstatere en hastigt voksende tendens til, at mennesker siger du til hinanden. Mange befolkningsgrupper med fælles uddannelse, arbejdsplads eller fritidsinteresse har allerede i årevis systematisk sagt du til hinanden. Personer, der ikke har mødt hinanden før, siger nu ofte du til hinanden i radio og fjernsyn. Adskillige dagblade, ugeblade og tidsskrifter er gået over til systematisk at skrive du til læserne. Og en del forretninger skriver du til kunderne i deres annoncer. Endog enkelte offentlige institutioner, såsom biblioteker, er begyndt at sige du til kunderne.
At bibelen altid har sagt du til os, og at Martinus i sine værker lader Gud sige du til os, har vi vel alle oplevet som en helt naturlig ting.
Ser vi på Instituttets virke gennem årene, må vi erkende, at Martinus og mange medarbejdere har ment det rigtigst at anvende formen De i mange skrivelser og samtaler. Denne holdning har først og fremmest været motiveret af ønsket om ikke at sige du til personer, der ønskede at blive tiltalt De.
Af Martinus analyser fremgår klart, at alle mennesker er ligeværdige, og at alle ydre skel, der ikke er funktionelt betingede, bør falde væk. Martinus giver i denne forbindelse specielt udtryk for, at det er hans inderlige ønske, at alle sagens medarbejdere som en helt selvfølgelig ting siger du til hinanden.
Vi mener, at tiden nu er moden til en generel kursændring på tiltaleområdet. Fra og med dette nummer af KOSMOS tillader vi os derfor at anlægge den redaktionelle linie at skrive du til dig, kære læser. Vi vil dog gøre det frit på den måde, at forfattere i KOSMOS frit kan vælge formen De eller du, men at vi dog henstiller, at man bruger du-formen. Ved genoptryk af artikler vil vi naturligvis korrekt gengive den oprindeligt anvendte tiltaleform.
Ved drøftelse af tiltale-problematikken med Martinus samt Instituttets faste foredragsholdere, bestyrelse, daglige medarbejdere og øvrige medarbejdere, har vi fundet fuld tilslutning til at tilkendegive over for dig, at du fremover er velkommen til at sige du til dem og os alle - i dine breve, i dine artikler, i dine telefonopringninger, i studiegrupper, i dine spørgsmål efter foredrag og i alle personlige samtaler.
Instituttet vil af praktiske grunde i en overgangsperiode fortsat udsende forskellige skrivelser og pjecer benyttende De-formen. Men så snart som muligt vil vi også her tillade os at indføre du-formen.
Vi ser i øjnene, at overgangen til du-formen kan give en del tilvænningsproblemer hos alle parter. Men da vi føler, at skridtet er helt i overensstemmelse med ånden i Martinus analyser, har vi fuld tillid til, at du vil opfatte vor holdningsændring på tiltaleområdet som et helt naturligt trin i udviklingen af den ånd af indbyrdes ligeværdighed og kærlighed, som bør være vor fælles sags kendemærke.
På redaktionsgruppens vegne
Aage Hvolby