Artikelsamling 1

22.8  Et tilbageblik over Sagens udvikling
Jeg har i det foranstående givet et lille koncentreret indblik i det åndelige fundament, på hvilket mit åndsarbejde så lykkeligt er baseret, og i kraft af hvilket det nu igennem de 25 år, det har eksisteret, har kunnet rodfæste sig som en sag, der i dag ikke blot er min, men mange menneskers, idet de igennem den har fundet den forståelse af livets højeste fakta, der udelukkende er det eneste, der kan føre dem imod erkendelsen af deres eget højeste selv, deres udødelighed og ophøjethed over tiden og rummet og den heraf følgende fred eller urokkelige glæde ved at være til.
      Som et lille supplement hertil vil jeg gerne fremføre et lille tilbageblik over den udvikling Sagens indre åndelige rodfæstning har affødt på det ydre fysiske plan. Som før nævnt var de store psykiske oplevelser, der blev det udløsende moment for hele mit åndsarbejde, hovedsageligt tilendebragt den 24. marts 1921. Og herefter ligger udviklingen af min sags ydre detaljer således:

1923:  Verdensaltets store analyser tilendebragt. Tegnede symboler og opøvede mig i at skrive eller fortolke analyserne.
1928:Viste første gang mine billeder for en fremmed forsamling. Flere ædle og forstående mennesker knyttede sig til Sagen og støttede den økonomisk.
1929: Erik Gerner Larsson tilknyttedes Sagen som min sekretær og med arbejder.
1930: Afholdt mit første offentlige foredrag.
1932: 1. bind af "Livets Bog" udkommer. Gerner Larsson opretter studiekredsarbejdet over "Livets Bog". "Livets Bogs Bureau" dannes.
1933: Månedsbladet "Kosmos" begynder at udkomme.
1934: Vi køber grund ved Kattegat for her at oprette en feriekoloni.
1935: "Kosmos Feriekoloni" åbner sin første sæson med 7 huse (A-husene).
1936: Der opføres 7 nye huse til i kolonien (C-husene). Vi hejser for første gang Sagens eget flag. Bondehuset, der i dag er bolig for hr. og fru Flygge Jørgensen, erhverves, samt jordarealerne bag plantagen. Mogens Munch knyttes til Sagen som sekretær og medarbejder.
1937: Der anlægges gartneri og bygges drivhuse, samtidig med at der bygges foredragssal. Vi erhverver villa "Rosenberg".
1940: Kolonien udvides med 7 nye huse (B-husene). Sagen udvides med en større lejlighed, så studiekredsarbejdet kan holdes inden for vore egne private lokaler. Hr. og fru Flygge Jørgensen knyttes til Sagen som ledere af pensionat og gartneri.
1941: "Livets Bog" bind 2 udkommer. Korrespondanceafdelingen oprettes. Vi må leje en lejlighed til, så Sagen nu har til huse i to store lejligheder.
1942: Bøgerne "Påske", "Omkring min missions fødsel" og "Den ideelle føde" udkommer.
1943: Ejendommen Mariendalsvej 94-96 erhverves og gøres til hovedkvarter for vort åndsarbejde. Der oprettes esperantoudgave af korrespondanceafdelingen under navnet "Letersekcio". Bøgerne "Den længst levende afgud" og "Pasko" (esperantoudgaven af "Påske", oversat af fru Thora Hammerlund) udkommer.
1944: "Livets Bog" bind 3 udkommer.
1945: Mogens Møller tilknyttes Sagen som leder af studiekredsarbejdet i Jylland. Ejendommen på Mariendalsvej gennemgår en stor udvidelse. Der tilbygges scene og skolelokaler. Ejendommen får betegnelsen "Martinus åndsvidenskabelige Institut".
1946: Studiekredsarbejdet omfatter nu, foruden det specielle åndsvidenskabelige arbejde, også kursus i esperanto, modellering, tale og dramatisk kunst. Vi har således allerede her på vor egen scene med vore egne kunstnere og med sceneinstruktør Miskov Makwarth som leder opført "Påskepassionen", frit efter et spil af Rob. Hugh Benzon, samt scener af "En sjæl efter døden" af J. L. Heiberg, og af "En skærsommernatsdrøm" af Shakespeare. Opførelserne var en stor succes og lover godt for fremtiden.