Tema: Plantebaseret kost
Martinus var på mange måder forud for sin tid. Fx var han selv vegetar og så plantebaseret kost som det bedste valg for menneskers sundhed. På temasiden her kan du lære mere om Martinus’ syn på ernæring og kroppen som et levende mikrokosmos.
Hvorfor spise plantebaseret?
I dag vælger stadigt flere at spise mere grønt og mindre kød. Nye plantebaserede produkter vinder frem, og mange især unge springer ud som veganere. Det handler både om sundhed og hensyn til dyr, miljø, klima og resurser.
Forskning viser allerede i dag, at plantebaseret kost mindsker risiko for både hjertesygdomme, demens, depression, diabetes og flere kræftformer.
Martinus havde helt klare analyser af, hvilken mad der var bedst for mennesker – og han så en stærk sammenhæng mellem vores sundhed og vores behandling af andre levende væsener. Men han vidste også, at det tager tid at ændre folks vaner. Allerede i 1933 skrev han fx i småbogen Den ideelle føde, at han ikke uden videre kunne få fiskere til at opgive at fiske – og i foredragsrækken Grand Kursus fra 1955-56 siger han:
“Jeg er heller ikke så naiv at tro, at jeg kan få folk til at lade være med at spise kød. Det får jeg dem ikke til at lade være med. Men det er heller ikke meningen. Det er min hensigt at skabe en videnskab, så den ene efter den anden begynder at fornemme, at det ikke er rart at skulle dræbe dyr.”
Martinus rettede altid først og fremmest sine budskaber mod mennesker, der selv er åbne for forandring. Hvis du vil vide mere om hans syn på kost og sundhed, kan du finde mere information her på siden.
Læs mere
Gå i dybden med temaet
1 | Småbog 5: Den ideelle føde Martinus fremhævede ofte, at næstekærlighed er vejen til en lykkelig skæbne. I denne lille bog argumenterer han for, at næstekærligheden må udvides til både dyrene og vores organismes mikroindivider, hvis vi vil være lykkelige. |
2 | Artikel: Hvorfor lever mennesket i en overdimensioneret frygt? I denne artikel viser Martinus, hvordan overgangen fra animalsk til vegetabilsk føde kan medvirke til at dæmpe den overdimensionerede frygt, mange mennesker føler, og som bl.a. hænger sammen med den drabsmentalitet, den animalske fødevareproduktion er udtryk for. |
3 | Kosmos nr. 2/2020 med tema “Madens mysterium” I magasinet finder du artikler og symboler af Martinus om kost. Der er også interview med to Martinus-interesserede veganere om madens betydning i deres liv. Vi behandler bl.a. emner som plantebaseret kost og sundhed, mikrolivet i maden, genmodificerede fødevarer samt råkost kontra varmebehandlet mad. |